ABD'de Bilgisayar Oyunları Tasarlıyor: Giray Özil

Yine müthiş bir başarı öyküsüyle karşınızdayız. EA Games ve Blizzard gibi bilgisayar oyunlarında devleşmiş firmalarda, belki de yıllardır oynadığınız oyunları tasarlayan Giray’ın öyküsü, gençlere feyz olacaktır. “Oyunlar en büyük tutkumdu, 20 sene önce söyleseler inanmazdım!” diyen Giray bu sektörde bir Türk olarak büyük başarılara imza atmış. Nasıl karar verdiğini, nasıl ilerlediğini, bu yolda ilerlemek isteyen gençlere ve onların ailelerine önerilerini haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

ABD'de Bilgisayar Oyunları Tasarlıyor: Giray Özil
24 Eylül 2020 - 10:16 - Güncelleme: 24 Eylül 2020 - 12:20
İş Tecrübeleri
California Seattle’da yaşayan Giray, şu anda Facebook’ta çalışmakta. Facebook’ta, Reality Labs denilen bölümde Oculus diye adlandırılan ve sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar yapan bir grupta yer alıyor. Bu grubun 5 sene, 10 sene gibi uzun vadeli projelerinde çalıştığını söyleyen Giray’ın buradaki pozisyonu, yazılım mühendisliği müdürü.
 
Burada Giray’ın altında 3 takım var:
-Birinci takım ses üzerine çalışıyor. Sanal gerçeklikte ses nasıl olacak? Yani nasıl iletişim kuracağız?
-İkinci takım göz takibi üzerine çalışıyor. Giray, sanal gerçeklik kaskları üzerinden nereye baktığımızı iyi bilirsek, daha iyi bir hizmet ve tecrübe sunabiliriz diyor.
-Üçüncü takım ise, optik sistemler üzerine çalışıyor. Yani mercekler, ekranlar vs.
 
Giray’ın daha önceki iş tecrübeleri de oyun yazılımı üzerine gerçekleşmiş. İlk olarak EA Games ve EA Sports’da 4 sene çalışmış. Sonra Blizzard’a geçmiş ve burada da 5 sene World of WarCraft oyun yazılımı üzerine çalışmış. Yazılım mühendisliği ve oyun motoru programcılığı yapmış.
 
Daha sonra işi gücü bırakıp gezmeye karar veren Giray, 2 sene boyunca bu arzusunu gerçekleştirmiş. Daha çok Güney Amerika’yı gezdiğini söyleyen Giray, orada bir süre kaldığını ve kendisine ait bir iki projesi üzerine çalışmalar yaptığından söz ediyor.
 
Son olarak İngiltere’de, yeni başlayan küçük bir firmada, yine oyun yazılımı üzerine çalışan Giray, başta bahsettiği gibi Facebook’ta şu anki işinde çalışmaya devam etmekte..
 
Eğitim hayatında ise, Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun olan Giray, sonra Amerika’da Carnegie Mellon University’de yine bilgisayar alanında yüksek lisans yaptığını belirtiyor.
 
Sabancı Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi’ni seçmekle çok doğru bir karar verdiğini söyleyen Giray, bu üniversitenin, Amerika’daki sistem gibi, ilk 2 sene meslek seçmeye zorlamadığını ve bunun da öğrencilerin hayatında çok büyük fark yarattığını söylüyor. Yani öğrenci hangi bölümde okuyacağına, ilk 2 sene çeşitli dersler seçerek ve hocalara danışarak tecrübe ettikten sonra karar verebiliyor. Kendisi de bilgisayar derslerinin yanında, biyoloji ve işletme dersleri de alıp sonuçta bilgisayar mühendisliği okumaya karar vermiş.
 
Daha 17-18 yaşında hiç kimsenin, gerçek anlamda hayatta ne yapmak istediğinden emin olamayacağına işaret eden Giray, bu sistemin en doğru eğitim sistemi olduğu kanısında. Kendisi bilgisayar mühendisi olmayı isteyerek okula başlamış ve ilgisi olan diğer dersleri de görüp net kararını ikinci senenin ortalarında vermiş.
 
Carnegie Mellon University
Üniversitenin üçüncü senesinde, bilgisayar oyunları yazmak istediğini keşfeden Giray, o seneler Türkiye’de böyle bir imkan olmadığından, en doğru seçeneğin Amerika olduğuna karar vermiş. Tabii ilk yol ayrımını akademik kariyer mi, yoksa profesyonel kariyer mi tercih ettiğine karar vererek yaşadığını söylüyor. Amerika’da oyun yazılımı üzerine profesyonel bir kariyer tercihi yaparak.
 
Bu sebeple ilk iş, oyun sektörüyle yakından çalışan üniversiteleri araştırmaya başlamış. Bu şirketlerin en çok hangi üniversitelerden öğrenci aldığını tespit ederek, 7-8 tercihten oluşan bir okul listesi hazırlamış. Bu listeden en çok istediği okulun Carnegie olduğuna karar veren Giray’ın, Sabancı Üniversitesi’ndeki danışman hocasının da bu okuldan mezun oluşu seçiminde etkili rol oynamış. Genel olarak ismi ülkemizde çok duyulmasa da özellikle bilgisayar bilimi alanında MIT, Standford ve Berkeley kapasitesinde kabul gören bir okul olduğunu belirtiyor.
 
Oyun Şirketlerine Girmek
Mezuniyetinden sonra oyun yazılım şirketlerinde çalışma hayatına başlayan Giray’a, Gizem, sadece en iyilerin işe alındığı bu sektörde özellikle de yabancılar için daha da zor hale geldiğini hatırlatıp, bunu nasıl başardığını ve neden bu kadar zor olduğunu soruyor.
 
Giray’ın ilk cevabı arz talep şeklinde oluyor. Herkes oyun tasarlamak istiyor, ama şirket sayısı ve işe alınacak kişi sayısı sınırlı bir alan. Dolayısıyla beklenen tecrübe düzeyi ve diğer kriterler çok yüksek diyen Giray; ikinci neden olarak, oyun tasarlamanın gerçekten zor bir iş olduğuna vurgu yapıyor. Bu sebeple tecrübe çok önem kazanıyor. Çünkü hiç oyun yazma tecrübesi olmayan birinin, bir takıma girdiğinde faydası olma ihtimali yok diyor Giray. Bu da oyun şirketleri için risk anlamına geliyor.
 
Kendi hikayesi ise şöyle gelişmiş: Özellikle oyun firmalarının en çok eleman seçtiği okul olması dolayısıyla burayı seçtiğini hatırlatarak, bir gün ilk işyeri olan EA Games okula stajyer öğrenci aradığını bildirmiş. İlk mülakat tecrübesini bu şekilde yaşayıp, staj şansı da yakalayan Giray, okulun avantajına dikkat çekiyor. Bir şekilde kapağı attıktan sonra, devamının çorap söküğü gibi geldiğini söylüyor. Staj iyi gidince sen kal demişler. Bu sebeple Türkiye’den hiç tecrübesi ve çalışma vizesi olmayan birinin, Amerika’daki oyun şirketlerine başvuru yapması ile işe alınacaklarına imkansız gözüyle bakıyor Giray. Çünkü tecrübesizlikle beraber şirketler vizeye sponsor da olmak istemeyecektir. Kendi yaptığı gibi Amerika’da bu tarz bir okulda okuyup ilerlemek birinci yol.
 
İkinci yol ise, Giray’ın en çok tavsiye ettiği yol! 15-16 yılda her şeyin aşırı değiştiğini ifade eden Giray, açık kaynaklı on binlerce oyun arasından seçtiklerinize katkıda bulunmaya başlayarak, tecrübe edinebileceğinize dikkat çekiyor. İstediğiniz alanda, herkesin görebileceği başarılar ortaya koyarsanız, bir şekilde dikkat çekip çoğunluğun arasından sıyrılabilirsiniz diyor. Başından sonuna kadar en basitinden bir oyun yazın ve piyasaya sürün, iphone ya da android ortamında bir şeyler ortaya koyun, bu sizi tecrübe konusunda şirketlerin duyduğu risk duygusundan sıyırıp öne geçirecektir diyor.
 
Ayrıca günümüz dijital ortamında herkesin yaptıklarınıza çabuk ulaşıp görmesinin, fırsat eşitliği yarattığına dikkat çekiyor. Yani özel bir üniversitede okuma şansınız yok ise, bu şekilde kendinizi ön plana çıkarabilirsiniz diye düşünüyor.
 
Oyun Oynayan Çocukların Ailelerine Tavsiyeler
Bir kere herkes doktor ya da mühendis olmak zorunda değil diyen Giray, çocuklarınız hangi alanda tutkulu ise onlara izin ve destek verin diyor. Mesela kendisi üniversite üçüncü sınıfa kadar oynadığı bilgisayar oyunlarının, gerçek birileri tarafından yazıldığını hiç düşünmediğini ve öğrendiği gün bu mesleği seçtiğini anlatıyor. Hatta annesi, “vatana millete hayırlı bir meslek seçseydin oğlum” demiş Giray’ın; ama sonrasında geldiği yer itibariyle hep destek olmuş.
 
Aynı şekilde oyun tasarlarken oyun oynanmadığına, çok uzun ve zor bir iş olduğuna dikkat çekerken, anne babaları çocuklarını oyunlardan tamamen uzak tutmamaları konusunda uyarıyor. Onun yerine, çocuğun oynadığı oyunu inceleyip nasıl bir alt yapıdan geçtiğini anlamaya çalışmaya davet ediyor. Bu şekilde çocukların da salt oyun oynamak yerine, programın altta nasıl işlediğine dikkatlerini çekmenin faydası olacağını söylüyor. Oyun yapımcılığına merak uyandırabilir diyor.
 
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com