ABD'de Çalışma Yetki Belgesi Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmak isteyen bir yabancı vatandaşsanız, Çalışma Yetki Belgesi (EAD) almanız gerekebilir. EAD, belirli bir süre boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışma izninizin olduğunu kanıtlayan bir karttır. Ayrıca Form I-766 veya çalışma izni olarak da bilinir.

ABD'de Çalışma Yetki Belgesi Nedir?
05 Eylül 2024 - 11:12 - Güncelleme: 05 Eylül 2024 - 11:38

Vize, eğitim, ziyaret, tur veya çalışma gibi belirli bir amaçla ABD'ye girmenize ve orada kalmanıza olanak tanır. Yeşil kart size ABD'de daimi ikamet ve süresiz çalışma hakkı verir. Öte yandan EAD, belirli bir göçmenlik statüsünde veya durumundayken ABD'de geçici olarak çalışmanıza izin verir. Bu haberimizde EAD'nin ne olduğunu ve EAD hakkında bilmeniz gerekenleri açıklayacağız.

EAD ALMAK İÇİN GEREKSİNİMLER 

Herkesin Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmak için çalışma iznine ihtiyacı yoktur. Bazı vatandaş olmayanlar, göçmenlik statüleri veya koşulları nedeniyle EAD olmadan eyaletlerde çalışmaya yetkilidir.

Örneğin, yasal daimi ikamet edenler (yeşil kart sahipleri), sığınmacılar, mülteciler ve belirli göçmen olmayan vize sahiplerinin (H-1B, L-1B, O veya P gibi) ABD'de çalışmak için çalışma izni belgesine ihtiyaçları yoktur. Yeşil kartlarını veya vizelerini çalışma izinlerinin kanıtı olarak kullanabilirler.

Ancak bazı yabancı uyrukluların ABD'de çalışmak istemeleri halinde yetki belgesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Örneğin, beklemede olan bir Form I-485'iniz (Daimi İkamet Kaydı veya Statünün Ayarlanması Başvurusu), beklemede olan bir Form I-589'unuz (Sığınma ve Sınır Dışı Etmenin Ertelenmesi Başvurusu) veya USCIS'ten izin almadan çalışmanıza izin vermeyen bir göçmen olmayan statünüz (örneğin M1 veya F1 öğrencisi) varsa, çalışmaya başlamadan önce başvurunuzu yapmanız gerekir.

İstihdam yetki belgesi almaya uygun birçok yabancı vatandaş kategorisi vardır. Yaygın kategorilerden bazıları şunlardır:

Statü Ayarlaması başvuru sahipleri
Sığınma başvurusunda bulunanlar ve sığınmacılar
Çocukluk Çağı Gelişleri İçin Ertelenmiş Eylem (DACA) alıcıları
Geçici Korumalı Statü (TPS) yararlanıcıları
U vizesi başvuru sahipleri ve U göçmen olmayanlar
Bazı göçmen olmayan vize sahiplerinin eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler
İsteğe bağlı pratik eğitim (OPT) veya müfredat pratik eğitimi (CPT) arayan M1 ve F1 öğrencileri
J1 değişim ziyaretçilerinin eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler

Bazı başvuru sahipleri, zorlayıcı koşullara dayanarak da izin almaya hak kazanabilir . Bunlar, başvuru sahiplerinin mevcut göçmen olmayan statülerini sürdürmelerini engelleyen veya diğer göçmenlik avantajlarını elde etmelerini engelleyebilecek koşullardır.

EAD'YE NASIL BAŞVURULUR? 

Bir çalışma izni belgesi için başvuruda bulunmak için USCIS'e Form I-765 (Çalışma İzni Başvurusu) sunmanız gerekir. Uygunluk kategorinize bağlı olarak çevrimiçi veya posta yoluyla başvuruda bulunabilirsiniz.

BAŞVURU BELGELERİ 

Form I-765'i doldurduğunuzda, başvuru ücretinizle birlikte bazı destekleyici belgeler sunmanız gerekir. İhtiyaç duyduğunuz kesin belgeler, uygunluk kategorinize bağlı olarak değişebilir, ancak genel olarak şunlar gerekir:

Pasaportunuzun veya devlet tarafından verilmiş başka bir resmi kimliğin kopyası

Mevcut vizenizin veya diğer göçmenlik belgenizin bir kopyası (örneğin Form I-94)

Önceki çalışma izninizin bir kopyası (eğer varsa)

İki adet pasaport tipi fotoğraf

Çalışma izni almaya uygun olduğunuzu gösteren diğer belgeler (örneğin Form I-485 makbuz bildirimi, sığınma onay bildirimi, TPS kayıt bildirimi, vb.)

USCIS web sitesi Form I-765 talimatları

EAD ALMAK NE KADAR SÜRER? 

Bir çalışma kartının işlem süresi, uygunluk kategoriniz, davanızı ele alan USCIS ofisi ve USCIS tarafından alınan başvuruların hacmi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Başvurunuzu işleme alan hizmet merkezini ve form numaranızı (I-765) seçerek güncel işlem sürelerini kontrol edebilirsiniz.

Genellikle, başvurunuzu yaptıktan sonra izninizi almanız 2 ila 12 ay arasında sürebilir . Ancak bazı başvuru sahipleri, geçmiş kontrolleri, ek kanıt talepleri veya idari hatalar gibi çeşitli nedenlerden dolayı daha uzun gecikmeler yaşayabilir.

EAD başvurunuz 90 günden fazla süredir beklemede ise , davanızın durumu hakkında bilgi almak için USCIS ile iletişime geçebilirsiniz.

Ciddi maddi kayıp, insani nedenler veya acil durumlar gibi belirli kriterleri karşılamanız durumunda, izin başvurunuzun hızlandırılmış şekilde işleme alınmasını da talep edebilirsiniz.

EAD'NİZİ NASIL YENİLEYEBİLİRSİNİZ? 

EAD'niz sona ermek üzereyse ve hala almaya uygun durumdaysanız, çalışma izni belgenizin yenilenmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

İlk başvurunuzla aynı belgeler ve ücretle yeni bir Form I-765 dosyalamanız gerekir. İzin dosyalamanızda herhangi bir boşluk olmaması için yenileme başvurunuzu mevcut belgenizin süresi dolmadan en az 180 gün önce dosyalamalısınız.

Bazı başvuru sahipleri, yenileme başvuruları beklemedeyken izinlerinin 180 güne kadar otomatik olarak uzatılmasına hak kazanabilir. Bu, mevcut EAD'leri sona ermeden önce yenileme başvurularını yapan ve diğer gereklilikleri karşılayan belirli başvuru sahibi kategorileri için geçerlidir.

OTOMATİK UZATMA OLUR MU?

Otomatik uzatmaya uygunsanız, uzatma süresi boyunca çalışma kartınızın kanıtı olarak süresi dolmuş çalışma izninizi Form I-765 makbuz bildiriminizle birlikte kullanabilirsiniz. Ancak, bazı işverenler bu kurala aşina olmayabilir ve çalışmaya devam etmek için geçerli bir EAD sunmanızı isteyebilir. Bu durumda, yardım için bir göçmenlik avukatına danışın.

EAD'NİZİ NASIL DEĞİŞTİRİRSİNİZ? 

EAD'niz kaybolursa, çalınırsa, hasar görürse veya yanlış bilgiler içeriyorsa, USCIS çalışma izni belgenizin değiştirilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

İlk başvurunuzdaki belgeler ve ücretlerle yeni bir Form I-765 doldurmanız gerekir.
Orijinal EAD'nizin bir kopyasını da eklemelisiniz (eğer varsa)
Neden bir yenisine ihtiyacınız olduğunu açıklayın.
Önceki veya mevcut istihdam kartınızdaki belge numarasını da sağlamanız gerekecektir. Bir istihdam yetki kartındaki belge numarası, üç harfle başlayan ve 10 rakamla devam eden 13 haneli bir sayıdır ve yetki belgesinin ön tarafında bulunur.

Çalışma kartınız kaybolursa veya çalınırsa, yerel polise de bildirmeli ve bir polis raporu almalısınız. Bu, kartınızı kullanarak herhangi bir kimlik hırsızlığı veya dolandırıcılığı önlemenize yardımcı olacaktır.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com