ABD'de ki Eğitim ile Türk Eğitimi Arasında ki Fark

Amerika Birleşik Devletleri’nde Eğitimi ile ilgili bir çok farklı bilgiler var. ABDPOST.COM, bu farkları sizler için derledi.

ABD'de ki Eğitim ile Türk Eğitimi Arasında ki Fark
26 Şubat 2020 - 13:28
15 bin 181 Türk öğrencinin 800’e yakını Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Yüksek Lisans ve Doktora yapıyor. Yaklaşık 2 bin dolar burs veriyor. Kız öğrenciler hiç konsolosluğa uğramazken, erkek öğrenciler askerlik tecil için Konsolosluklara geliyor.
Konsolosluk ve Büyükelçiliğin eğitim Müşavirliğine müracaat eden bazı yardıma muhtaç öğrenciler Amerika’daki yardımsever işadamlarına yönlendiren Türk diplomatlar eğitim bursları için referans olabiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Ana okulundan sonra 12 yıl ilk orta ve Lise veya Mesleki Eğitim okulları bulunuyor. 
Mesleki Eğitim Okullarında gençler Ortokuldan sonra istihdama yönelik bir eğitim veriliyor. Böylece gençken iş sahibi olabiliyorlar. Üniversiteye gitmek istemeyenler bu yolu seçebiliyor. Bu Eğitim Merkezlerini Amerika Birleşik Devletleri’nde Çalışma Bakanlığı yürütüyor. 
Burada okulları öğretmen atamalarını Eyalet sistemindeki ilgili kuruluşlar yaparken, Türkiye’de Merkezi Yönetim yapıyor. Amerika’da Merkezi yönetim proje bazlı işleri tüm eyaletlere yapıyor. Bazılarına Proje ödemesi yapabiliyor. Öğretmen atamalarını ise seçimle gelen ilgili belediye komiteleri yapıyor.
Amerika’da eğitim 1 yıl içinde 180 gün. Kredili sistem olan okullarda öğrenci hocanın sınıfına gidiyor. Ders süreleri 50 dakika. Tatil süreleri bazı eyaletlerde 3 bazı eyaletlerde 4’e bölünmüş. Kasım ve Nisan aylarında bazı eyaletlerde öğrencilere kısa bir tatil veriliyor. Türkiye bu sisteme bu yıl geçti.
Burada Liselerde ders sayısı daha az. 6 bazı liselerde 7 ders var. Ders sayısının az olması öğrencilerin alan üzerinde daha fazla yoğunlaşmasını sağlıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde öğrencilere birey olarak görüyor. 20 kişilik sınıflarda öğretmen her öğrenci ile ilgilenebiliyor. Türkiye’de ailelerde çocuklarını hep çocuk görüyor. Amerika’da bir çok genç en azından yaz tatilinde çalışır. 
Amerika’da da Üniversiteler TOFEL puanı ile öğrenci alıyor. Birde Üniversitelerin kendi yaptıkları sınavlar var. O sınavlara göre öğrenciyi kabul ediyor. 2 Yıllık College ve 4 yıllık Üniversitelerin olduğu Amerika’da bazıları önce 2 yıllık okulları bitirip 3. Sınıftan 4 yıllığı tamamlayabiliyor. 
Uzmanlar 4 yıllık Üniversiteleri borçlanarak okumak yerine 2yıllık Collegelerin daha ucuzlarını okuyup 4 yıllığı daha sonra tamamlayabileceklerini söyledi. 2 yıllık Collegeler 4 ile 15 bin dolar arasındayken, 4 yıllık okulların yıllık fiyatı 30-40 bin doları buluyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletinde bulunan Thomas Jefferson High School var. Burada okuyan öğrenci Amerika’nın en iyi 20 Üniversitesine girebiliyor. Bu okulda okumanın tek şartı o okulun çevresindeki kentlerden birinde bulunan ortaokuldan mezun olması gerekiyor. Bir çok Amerikalı aile çocuklarını önce bölgedeki ortaokullara göndermek için binlerce mil eyaletlerden gelip o bölgeye taşınıyor. Bazıları işini eşini bırakıyor. 
Amerika’da Doktora öğrencilerinin çoğu yabancı. Bu yabancıların çoğu da Çinli. Sonra Hindistanlı. Türkiye ise 12. Sırada. Doların artışı ile Amerika’ya eğitim için gelenlerin sayısı son yıllarda azaldı.
Dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesinin ilk 10 sırası;

1- Harvard Üniversitesi (ABD)
2- Cambridge Üniversitesi (İngiltere)
3- Stanford Üniversitesi (ABD)
4- California-Berkeley Üniversitesi (ABD)
5- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (ABD)
6- California Teknoloji Enstitüsü (ABD)
7- Columbia Üniversitesi (ABD)
8- Princeton Üniversitesi (ABD)
9- Chicago Üniversitesi (ABD)
10- Oxford Üniversitesi (İngiltere)
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com