ABD'deki Türk akademisyen Oya Tükel'den Türk öğrencilere tavsiye: Popüler olanı değil, sana uygun olanı seç
Amerika'da 33 yıldır akademik kariyerine devam eden ve son 6 yıldır NJIT İşletme Fakültesi’nin dekanlığını yürüten Prof. Dr. Oya Tükel, Türk öğrenciler için altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Tükel, Amerika’daki eğitim fırsatlarını, NJIT-İTÜ anlaşmasını ve doğru üniversite seçiminin püf noktalarını ABDPost.com'a anlattı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde akademik kariyerini sürdüren sayılı Türk akademisyenlerden biri olan Prof. Dr. Oya Tükel, son 6 yıldır ülkenin saygın teknik üniversitelerinden New Jersey Institute of Technology (NJIT)’nin İşletme Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor.
ABDPost.com New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli'ye konuşan Tükel, Türk öğrencilerin Amerika’da eğitim alırken dikkat etmeleri gereken noktaları, NJIT’nin sunduğu avantajları ve teknik eğitimin küresel iş gücündeki önemini samimi bir şekilde anlattı.
FLORIDA'DA DOKTORAYA BAŞLADI
Tükel, 1988'de burslu olarak University of Florida’da doktoraya, akademik kariyerine ise Cleveland State Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak başladığını aktardı. Yıllar içinde profesörlük, bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı gibi birçok üst düzey görevde bulunduğunu belirten Tükel, son olarak ise NJIT’de İşletme Fakültesi’nde dekanlık görevini üstlendiğini söyledi.
Tükel, kariyerindeki en büyük motivasyonun genç öğrencilere yol açmak ve onların dünyada söz sahibi bireyler olmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
İTÜ İLE ÇİFTE PROGRAM: MEZUNLAAR BÜYÜK KAPILAR AÇIYOR
Tükel, NJIT ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında yürütülen iş birliğiyle öğrencilere çifte diploma fırsatı sunduğuna vurgu yaptı. Bu programa katılan öğrencilerin, ilk iki yıl eğitimlerini İTÜ’de, son iki yılı ise NJIT’de tamamladığını ve mezuniyet sonunda her iki üniversiteden de mühendislik diploması alındığını ifade etti.
“Bu sistem öğrencilere hem maddi olarak büyük bir avantaj sağlıyor hem de eğitim kalitesini artırıyor,” diyen Tükel, özellikle teknik alanlarda ABD’deki iş gücü ihtiyacının yüksek olması nedeniyle bu tür programların mezunlar için büyük kapılar açtığını belirtti.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA DA YAPILABİLİYOR
NJIT’nin yüksek lisans ve doktora programları olduğunun da altını çizen dekan, üniversitenin işletme yüksek lisans programının STEM onaylı olması nedeniyle mezun olan yabancı öğrenciler 3 yıla kadar çalışma iznine sahip olabildiğini belirtti. Tükel, “Biz öğrencilerin bazı mühendislik derslerini sayarak yüksek lisansı bir yılda tamamlamalarını sağlıyoruz. Bu hem zaman hem de maliyet açısından büyük avantaj” ifadelerini kullandı.
Tükel, NJIT mezunlarının PayPal, Microsoft, Johnson & Johnson gibi dünya devlerinde iş bulduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca doktora yapmak isteyen öğrencilere de müjde veren Tükel, “Doktora programlarımız tamamen burslu. Öğrenciler hiçbir ücret ödemeden eğitim alabiliyor. Ayrıca akademide kalmak zorunda da değiller, birçok doktora mezunumuz özel sektörde yüksek maaşlarla çalışıyor” diyerek NJIT’nin sunduğu fırsatların genişliğine dikkat çekti.
'DOĞRU ÜNİVERSİTE SEÇİMİ, BAŞARININ ANAHTARIDIR
Türk öğrencilerin zaman zaman “sıralamalarda yüksek” diye yanlış üniversite tercihlerinde bulunduğunu belirten Tükel, üniversite seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörün kişisel uyum ve bölüm kalitesi olduğunu vurguladı.
Tükel, “İsmi çok bilinen ama sınıfları kalabalık, öğrenciye bire bir ilgi gösterilmeyen üniversiteler öğrencileri yalnızlaştırabiliyor. Bizim üniversitemiz 12 bin kişilik bir kampüs, işletme fakültemizde 1.200 öğrenci var. Bu sayede her öğrenciyle birebir ilgilenebiliyoruz” dedi.
KAMPÜS VE LOKASYONA DİKKAT ÇEKTİ
New Jersey’in New York’a sadece bir tren durağı uzaklıkta olduğunu belirten Tükel, kampüsün şehir merkezine yakınlığının öğrencilere staj ve iş imkanı bulmada ciddi avantaj sağladığını belirterek “Biz öğrencilerimizi Microsoft, Bank of America gibi şirketlere yönlendirebiliyoruz. Büyük şehirlerde yer alan üniversiteler bu konuda çok daha etkili. Çünkü şirketlerle bağlantılar sürekli ve aktif” dedi.
TÜRK ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI...
Amerika’daki Türk öğrencilerin eğitim başarısının çok yüksek olduğunu ifade eden Tükel, özellikle matematik ve bilim alanlarında gelen öğrencilerin çok hızlı adapte olduklarını ve kampüste liderlik rolü üstlendiklerini belirtti.
Tükel, “Birçok Türk öğrenci, hem derslerinde hem de kampüs içinde çalışarak akademik ve kişisel gelişim sağlıyor. Ayrıca ders verdikleri, araştırmalarda görev aldıkları için ek gelir de elde ediyorlar” dedi.
'ÜNİVERSİTENİN İSMİNE DEĞİL, EĞİTİMİNİN İÇERİĞİNE ODAKLANIN'
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Tükel, şunları söyledi:
“Harvard, MIT gibi okullar tabii ki değerli. Ama herkes için doğru tercih olmayabilir. Üniversitenin ismine değil, sizin hedeflerinize, bölümün kalitesine ve mezuniyet sonrası sunduğu imkanlara odaklanın. Eğitimde asıl farkı yaratan şey; kaliteli hocalar, küçük sınıflar ve kişisel gelişime verilen destektir.”
YORUMLAR