ABD'den Türkiye'ye ''iyilik'' hareketi: Limon, 6 Şubat depreminin yaralarını sarmak için yola çıktı
New York - 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından Ankara'da Asiye Kay öncülüğünde kurulan Limon Psikososyal Destek ve Hayata Yeniden Uyum Derneği, depremden etkilenen kişilere verdiği destek ve yaptığı yardımlarla bireyleri topluma kazandırmak ve sürdürülebilir toplumsal dayanışma sağlamak için kolları sıvadı.
Türkiye'yi hüzne boğan 6 Şubat depreminin ve yaşanan felaketin yıl dönümü yaklaşırken, Limon’un kurucusu Kay, ABDPost.com New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli’nin sorularını yanıtladı ve depremzedelerle ilgili çalışmalarını anlattı.
Deprem sonrası bölgede depremzedelere psikolososyal destek vermek için yola koyulduklarını ve gönüllü psikiyatrist, psikolojik danışman, psikolog ve klinik psikologlar başta olmak üzere farklı alanlardan uzmanların katılımıyla destek ağlarını güçlendiğini belirten Kay, "acıyı da mutluluğu da el ele birlikte paylaşmak" gerektiğini vurguladı.
"DEPREM, BENİ DEĞİŞTİRDİ"
New York'ta tercümanlık şirketi bulunan Kay, depremden bir gün önce Mardin'de olduğunu ve daha sonra İstanbul’a geçtiğini belirterek, deprem haberlerini sabah uyandığında ailesinden gelen mesajlarla öğrendiğini anlattı.
Kay, "Kalktığımda telefonumda 82 mesaj vardı. Ailem beni Mardin'de zannettiği için bir sürü mesaj atmış. Ben de iyi olduğumu söyleyerek, o sabah İstanbul'da bir yere uğradım. Ancak uğradığım yerdeki kişinin hali her zamankinden farklıydı. Kahve içmeyi teklif ettiğimde ‘Deprem oldu görmedin mi’ diyerek kahve içmek istemediğini söyledi. O an o kadar utandım ki ömrüm boyunca bu utanç bende kalacak” dedi.
Yaşadığı suçluluk duygusunu atlatamadığını ve ABD'ye döndüğünde buraya da sığamadığını ifade eden Kay, depremin kendisini değiştirdiğini ve Limon’un da böyle doğduğunu sözlerine ekledi.
New York'ta Türkiye'deki depremler için düzenlenen yardım kampanyalarına katılan Kay, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür'ün koordinasyonunda yapılan düzenli çalışmalarda da yer aldığını söyledi.
SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞMALARIYLA TANINAN HACER FOGGO'DAN LİMON'A DESTEK
İşi dolayısıyla birçok insanla temasta olduğunu belirten Kay, yollarının kesiştiği gazeteci, yazar ve insan hakları aktivisti Hacer Foggo’nun Limon’a verdiği desteği ise şöyle anlatı:
"Foggo'ya danışarak önce bir platform kurduk, ardından dernekleşme sürecine girdik. ve yine Hacer Foggo aracılığıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile bağlantı kurduk. Seçer de bize yardımcı oldu. Onların deprem bölgesinde oluşturduğu yerlerde bizi deprem travması yaşayan kişilerle görüştürebileceklerini ve ihtiyaç konusunda yardım edebileceklerini söyledi."
Kay, psikoloji üzerine eğitim gördüğünü ve ancak ABD'de psikoloji alanında çalışmadığını ifade etti. Dernek bünyesinde psikoloji alanında yetkin uzmanlar olduğunu belirten Underhill, Limon’un siyaset üstü çalışmalarıyla, New York’ta konsolosluk, medya ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği yaptığını ve herkese ulaşmaya çalıştığını ifade etti.
SANAT DÜNYASINDAN LİMON'A DESTEK
Limon’a sanat dünyasından da destek gediğini anlatan Kay, "Biz siyaset üstü çalışmalar yapmak istiyoruz. Destekçilerimiz arasında Murat Evgin de var. Atilla Atasoy'un da destek olması için kendisiyle sözleştik. Hacer Foggo başından beri bizimle. Bir de “The Real Housewives of New Jersey” programında canlandırdığı karakterle tanınan televizyon figürü Jennifer Aydın var. Derneğimize şu ana kadar 10 bin dolarlık bağış yaptı." dedi.
Bridge to Türkiye Fund (BTF) ile kardeş dernek olduklarını da belirten Kay, ABD’de ilerleyen günlerde depremzedelere destek için Türkiye’nin New York Başkonsolosluğunun da desteğiyle Türkevi’nde bir etkinlik düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
LİMON, İHTİYAÇ SAHİPLERİYLE BAĞIŞ YAPMAK İSTEYENLERİ EŞLEŞTİRİYOR
Kay, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yedi defa Türkiye'ye gidip geldiğin ve dernek olarak Limon ekibinin depremin yıldönümünde afet bölgesinde olacağını kaydetti.
Asiye Kay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bence tüm ülke depreme maruz kaldık. Bu deprem ne ilk, ne de son olacak ve biz ne maddi ne de manevi olarak depreme hazırlıklıyız. Bazen çabuk unutuluyor ama belki unutmak da tedavi sürecinin bir aşamasıdır. Ancak unutabilenler şanslı kategorisinde sayılıyor. Biz o konuda eşitlenmek istiyoruz; acıyı da mutluluğu da paylaşmalıyız, el ele birlikte. Ayrıca sosyal medyada ‘1 dolar verin’ demek yerine ‘Bir çocuğun çorabını alabilir misiniz, defterini, kalemini alabilirsiniz?’ demek istiyoruz. Bu şekilde ihtiyaç sahipleriyle bağış yapmak isteyenleri eşleştirmeyi hedefliyoruz.’’
YORUMLAR