ABD, dünyanın ilk lityum sülfür pil gigafabrikasını kuruyor
Lyten şirketi, Nevada'da 1 milyar dolarlık yatırımla dünyanın ilk lityum sülfür pil gigafabrikasını inşa edecek. Fabrika, yılda 10 GWh kapasiteli pil üretecek ve uzay, drone ile savunma sanayi gibi alanlarda kullanılacak.
ABD’li Lyten şirketi, Nevada eyaletinde dünyanın ilk lityum sülfür pil gigafabrikasını inşa etmek için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıkladı. Faaliyete geçtiğinde fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 10 GWh olacak. Şirket, fabrikanın birinci fazını 2027'de devreye almayı planlıyor.
Fabrikada hem katot aktif malzemeleri hem de lityum metal anotlar üretilecek, üretilen hücreler silindirik ve kese formatlarında birleştirilecek. Lyten, Mayıs 2023’ten beri San Jose, Kaliforniya’daki pilot tesisinde bu teknoloji üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Lyten, fabrikanın üreteceği pillerin mikromobilite, uzay, drone ve savunma sanayi alanlarında kullanılacağını belirtti. Şirket, güçlü bir potansiyel müşteri portföyüne sahip olduğunu ve yeni gigafabrikanın artan talebi karşılamada önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Gigaf fabrica, Reno AirLogistics Park'taki 125 dönümlük bir kampüste 111 bin metrekare alan kaplayacak. Başlangıçta yaklaşık 200 kişiyi istihdam edecek olan tesis, son aşamada 1000'den fazla çalışana ulaşmayı hedefliyor. Şirket, fabrikanın temelini 2025’in başlarında atmayı planlıyor.
Lyten, birçok şirketten yatırım alarak büyümesini sürdürüyor. Şubat 2024’te Chrysler, Lyten'ın lityum sülfür pillerini Halcyon isimli konsept elektrikli aracında kullanacağını duyurmuştu. Ayrıca, Mayıs ayında Stellantis ve diğer iş ortaklarına lityum sülfür pillerini test etmesi için göndermişti. Lyten, Stellantis de dahil olmak üzere şirketlerden 425 milyon dolardan fazla yatırım aldı ve ABD Enerji Bakanlığı’ndan 4 milyon dolar fon sağladı.
Lyten’ın CEO'su Dan Cook, Nevada fabrikasını şirket için önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, lityum sülfür pillerin pil teknolojisinde önemli bir sıçrama sağladığını vurguladı. Lityum kükürt piller, geleneksel lityum iyon pillere göre yüzde 40 daha hafif ve pahalı minerallere dayanmadığı için önemli avantajlar sunuyor. Ancak, bu pillerin daha kısa ömürlü ve daha az stabil olması nedeniyle ana akım haline gelmeleri için bazı zorlukların aşılması gerekiyor.
YORUMLAR