ABD Ekonomsinde Vahim Tablo

Amerika Birleşik Devletleri'nde borç batağındaki şirketler yüksek faiz oranlarının yaşandığı yeni döneme uyum sağlamaya çalışırken, şirket iflaslarında "tarihi bir artış" yaşanıyor. 

ABD Ekonomsinde Vahim Tablo
12 Temmuz 2024 - 11:09

S&P Global Intelligence tarafından yayımlanan yeni rakamlar,  haziran ayında 75 şirketin iflas başvurusunda bulunduğunu gösteriyor. Bu, COVID-19 salgınının zirve yaptığı 2020'nin başından bu yana tek bir ayda kaydedilen en yüksek sayı. Haziran rakamıyla, bu yılki toplam iflas sayısı 346'ya çıktı ve bu, son 13 yılda görülen karşılaştırılabilir seviyelerden önemli ölçüde daha yüksek. 

Daha önce en yüksek altı aylık rakam 2010 yılında kaydedilmişti; ocak-haziran döneminde 437 şirket iflas başvurusunda bulunmuştu.

S&P raporunda, bu yıl iflaslardaki artışın yüksek faiz oranları, tedarik zinciri sorunları ve tüketici harcamalarındaki yavaşlamadan kaynaklandığı belirtildi.

SERT BİR ŞEKİLDE YÜKSELTMİŞTİ

Federal Rezerv, yüksek enflasyonu ezmek ve on yıldan fazla süren aşırı kolay paraya son vermek amacıyla 2022 ve 2023'te faiz oranlarını 2001'den bu yana en yüksek seviyeye sert bir şekilde yükseltti. Yetkililer, ekonomik büyümenin yavaşladığına ve enflasyonun bir kez daha düştüğüne dair işaretler arasında freni ne zaman çekmeleri gerektiği konusuyla boğuşuyor.

Çoğu yatırımcı Fed'in eylül veya kasım ayında faiz indirimlerine başlamasını bekliyor ve bu yıl sadece bir veya iki indirim planlıyor.

DAHA ERKEN DÜŞÜRÜN ÇAĞRISI

Bazı ekonomistler, yüksek faiz oranlarının finansal sistem için risk oluşturduğu endişesini dile getirerek ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha erken düşürmesi çağrısında bulundu.

Moody's baş ekonomisti Mark Zandi, yakın zamanda Washington Post'ta yayınlanan bir köşe yazısında, "Ekonomi, Fed'in daha uzun süre yüksek kalma stratejisini takdire şayan bir şekilde atlattı, ancak devam eden baskının finansal sistemdeki fay hatlarını açığa çıkaracağı yönünde artan bir tehdit var. Geçtiğimiz yılki bankacılık krizinin gösterdiği gibi, yüksek faiz oranlarının amansız baskısı, finansal sistemin bazı bölümlerinin tahmin edilmesi ve kontrol edilmesi zor şekillerde çökmesine neden olabilir" ifadelerşne yer verdi.

NİSANDA ARTMAYA BAŞLADI

Şirketler "yüksek faiz oranlarının yükünü hissetmeye" devam ederken ve birçok işletme faiz oranlarının bir süre daha zirve seviyelerde kalacağını anlarken iflaslar nisan ayında belirgin şekilde artmaya başladı.

S&P o dönemde yaptığı açıklamada, "Yıl başında faiz indirimi umudunu taşıyan şirketler, faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı gerçeğiyle yüzleşirken, düşük faiz oranlarına ilişkin umutların azalması, başvurulardaki artışa katkıda bulunuyor olabilir" demişti. 

Haziran ayındaki dikkat çeken iflaslar arasında elektrikli araç üreticisi Fisker ve DVD kiralama zinciri Redbox'ın sahibi Chicken Soup for the Soul yer aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com