ABD'li Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi İsrail Ateşinin Kurbanı Oldu

ABD-Türk vatandaşı insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateşle hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD'li Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi İsrail Ateşinin Kurbanı Oldu
07 Eylül 2024 - 01:03

ABD-Türk vatandaşı insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateşle hayatını kaybettiği bildirildi. 26 yaşındaki Eygi, Nablus’un güneyindeki Beita kasabasında düzenlenen bir gösteride başından vurularak ağır yaralandı ve hayatını kaybetti. Olay, bölgede yerleşim karşıtı protestoların şiddetlendiği bir dönemde gerçekleşti.

Filistin yönetiminin bildirdiğine göre, İsrail askerleri gösteriyi dağıtmak için gerçek mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Eygi’nin yanı sıra, 18 yaşında bir Filistinli de şarapnel parçalarıyla yaralandı. Rafidya Hastanesi Başhekimi Fuad Nafa, Eygi’nin ağır kafa yaralanması nedeniyle kurtarılamadığını duyurdu.

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinli çiftçileri destekleyen Faz kampanyasının bir üyesiydi ve Batı Şeria'daki gerginliğe karşı barışçıl mücadele veriyordu. Bu trajik olay, bölgedeki yasadışı yerleşimci şiddetinin ve İsrail’in artan askeri operasyonlarının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin öldürülmesini kınayarak İsrail hükümetinin şiddet politikalarını eleştirdi. Açıklamada, “Netanyahu hükümetinin bu cinayetini lanetliyoruz. Şiddet, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır ve bu politika sonuç vermeyecektir” denildi.

İsrail ordusu, olayla ilgili bir soruşturma başlattığını duyururken, ABD Büyükelçiliği'nden henüz bir açıklama yapılmadı. Daha önce de bölgedeki benzer olaylarda yabancı aktivistler hayatını kaybetmişti; örneğin Amerikalı Rachel Corrie ve İngiliz Tom Hurndall’ın ölümleri, uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı.

Bu üzücü olay, Batı Şeria'daki gerginliği ve uluslararası toplumun bölgedeki insan hakları ihlallerine karşı duyarlılığını yeniden gündeme getirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com