ABD'nin İlk ve Görkemli Aşure Günü 1916'da Düzenlenmiş

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk ve görkemli Aşure Günü'nün Michigan eyaleti Detroit şehrinde 1916’da gerçekleştiğini biliyor muydunuz? ABD gazete arşivleri o günü bakın nasıl aydınlattı.

ABD'nin İlk ve Görkemli Aşure Günü 1916'da Düzenlenmiş
24 Temmuz 2024 - 10:33

ABD'de gelmiş geçmiş en büyük Aşure Günü'nün, Detroit şehrinde I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusuna yardım için düzenlendiği ortaya çıktı. Amerika'da binlerce Müslüman'ın büyük bir amaç için bir araya geldiği böyle bir organizasyonun çok nadir olduğu biliniyor. 

Kaynaklara göre 1900’lerin başlarında Detroit şehrinde başta bugünkü Türkiye, Lübnan ve Suriye topraklarından olmak üzere, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu’ndan göç eden binlerce Müslüman yaşıyordu.

OSMANLI'NIN SAVAŞA KATILMASI

Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na katılması, ABD'deki Osmanlı vatandaşlarını yürekten yaralamış ve hem vatanları ve aileleri için endişendirmiş, hem de ABD’de o sırada yoğunlaşan Türk/Müslüman karşıtı propaganda ve ayrımcılığa maruz bırakmıştı.

Bu olumsuz havayı değiştirmek için harekete geçen Detroit’te yaşayan Müslüman toplumu, 5 Kasım 1916’da geniş katılımlı bir Aşure Günü düzenlemeye karar verdiler. Bu anma ABD’deki Müslümanların dayanışmasını artırırken memlekete göndermek için yardım toplama fırsatı da verdi.  Aynı zamanda hem ABD'ye, hem de Halife Sultan Mehmed Reşad’a bağlılıklarını göstereceklerdi bu özel günle.

YARDIM TOPLADILAR

28 Eylül 1916’da, şehrin en önemli üç Müslüman toplumu derneği, Muharrem ayı münasebetiyle bir anma ve geçit töreni düzenleyeceklerini, Detroit’in günümüzde bile en büyük gazetesi olan Detroit Free Press’e bildirdiler. Üç önemli Müslüman derneğinin yanı sıra, Detroit Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti de Aşure Günü anma törenine katıldı. 

Detroit’deki tüm Müslüman derneklerinin çatı derneği olan ve merkezi İstanbul’da bulunan United Muslim Association (Birleşik Müslüman Derneği) Genel Sekreteri Ali N. Harp, Detroit Free Press’e, Hilâl-i Ahmer’e (Kızılay) Aşure Günü’nde maddi yardım sağlanması için tüm çabayı göstereceklerini açıkladı. Detroit Hilâl-i Ahmer’inin Osmanlı’ya savaş desteği olarak o güne kadar 50 bin dolar (bugün yaklaşık 1.5 milyon dolar) katkıda bulunmuş olduğuda belirtilmişti.

Genel sekreter Harp, Detroit’deki Müslümanların Amerika’ya olan katkılarının önemini ve ekonomik durumlarının iyiliğini vurgulamak için şehirde binlerce Müslüman olduğunu ve hepsinin mülk sahibi olduğunu da ifade etmiş; “tüm Müslümanlar olarak hem şu anda yaşadığımız ülkeye hem de dini önderimiz olan Halife’ye bağlıyız,” diye eklemişti.

NOEL NEYSE...

Amerikalıların Aşure Günü'nün ne olduğunu anlamaları için "Hristiyanlar için Noel neyse, Müslümanlar için de Muharrem'in 10. Günü odur" demişler. Kızılay için o gün çokça yardım toplanmasını sağlayacaklarını, 5 bin kişiden fazla katılım olacağını söylemişler.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com