Amerika'da Boğmaca Vakaları Üç Katına Çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nde boğmaca vakalarının üç katına çıkması yetkilileri harekete geçirdi. Son derece bulaşıcı solunum yolu hastalığı vakaları artarken CDC herkesi aşıları konusunda güncel kalmaya çağırdı.

Amerika'da Boğmaca Vakaları Üç Katına Çıktı
30 Ağustos 2024 - 12:49

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde 2.918 solunum yolu hastalığı vakası teşhis edildi. Ancak bu yıl 10 bin 865 boğmaca vakası görüldü ve bunların 1.571'i yalnızca Pennsylvania'da kaydedildi.

Mayo Clinic, bunun "son derece bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu" olduğunu ve bu adın, birçok hastada "şiddetli bir öksürük ve ardından 'huu' sesine benzer yüksek perdeden bir nefes alımıyla" tespit edilmesi nedeniyle verildiğini açıklıyor.

Mayo Clinic, boğmaca hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasının on güne kadar sürebileceğini ve boğmaca hastalarında belirgin bir öksürüğün yanı sıra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık ve sulanma ve ateş gibi soğuk algınlığı benzeri belirtiler görülebileceğini açıklıyor.

Covid dönemindeki maskeler ve izolasyon uygulamaları boğmaca vakalarının azalmasına yardımcı oldu, ancak CDC bu enfeksiyon seviyesinin artık "pandemi öncesi seviyelerde" olduğunu belirtiyor. CDC herkesi aşılarını güncel tutmaya çağırıyor; özellikle de küçük çocukların boğmacadan ciddi şekilde etkilenme riski en yüksek olduğu için.

CDC, tedavinin genellikle antibiyotik olduğunu söylüyor ancak boğmaca ile mücadele için antibiyotik verildiğinde yenidoğanların "ciddi yan etkilere" karşı izlenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Boğmaca, DTaP aşısının bir parçasıdır ve aynı zamanda çocukların genellikle 7 yaşından önce aldıkları difteri ve tetanoza karşı da koruma sağlar. CDC , hamileyken aşı olmanın “bebeğin hayatının ilk birkaç ayında boğmacadan korunmasına yardımcı olduğunu” söylüyor .

7 yaşından sonra CDC, tam aşılanmamış kişilere Tdap aşı hatırlatmasını öneriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com