Amerika'da Mimarlık Okumak…

Amerika’da mimarlık okumak ve hatta, çalışmak isteyenler için hazırladığımız haberimizde, Kariyer Kılavuzu kanalından Gizem’in verdiği bilgilere ulaşabilirsiniz.

Amerika'da Mimarlık Okumak…
25 Ağustos 2020 - 07:27
GİRİLMESİ GEREKEN SINAVLAR
Amerika’da mimarlık okumak için, öncelikle TOEFL sınavına girmeniz gerektiğini söyleyen Gizem, bu alanda en iyi okullardan Cornell gibi yabancı öğrencilere yüksek burs veren okullara girmek için, bu sınavdan almanız gereken puanın 100 olduğu bilgisini veriyor.
 
Gizem, bu sınav dışında SAT ve ACT sınavlarından bahsediyor. Amerika’da üniversitelere başvuru yapmak için lise döneminde veya sonrasında tercihinize göre bu iki sınavdan birine girmelisiniz. Sınavı geçerseniz, 5 yıl boyunca tekrar sınava girmenize gerek kalmadan başvuru yapabiliyorsunuz.
 
GİRİŞ KOŞULLARI
Mimarlık, yaratıcılık gerektiren bir bölüm olduğundan, diğer branşlardan farklı olarak başvurularda yaratıcı portfolyo istendiğinden bahsediyor Gizem. Henüz lisede böyle bir background yapmadığını düşünenlere tavsiyesi; eğer Amerika’da mimarlık okumayı hedefliyorsanız, daha yolun başında kendinize yaratıcı hobiler edinip bunları fotoğraflayıp kendi portfolyonuzu oluşturmanız yönünde. Mimarlıkta tabii ki çizim çok önemli ama bu portfolyoda çizim dışında yaratıcılığınızı gösterecek her türlü becerinizi sergileyebilirsiniz. Gizem’in verdiği örnekler; fotoğraf, heykel, grafik tasarım, resim, video kurgu, ahşap sanatı vb.
 
NE ZAMAN BAŞVURULMALI?
Gizem, Amerika’da her üniversitenin farklı zaman dilimlerinde başvuru açtığından bahsediyor. Genellikle, Mayıs sonu ya da sonbaharda olduğunu söylüyor ama kesin şu tarihte diyebileceği bir zamanlama olmadığına vurgu yapıyor. Bu aşamanın en karışık dönem olduğunu söylüyor. Bu sebeple gençlere tavsiyesi; dosyalarınızı oluşturmadan önce okulları inceleyip, kendinize bir okul listesi oluşturmanız yönünde. Bu okulların başvuru tarihlerini takip edip, bu süreçte kendinize başvuru dosyalarınızı oluşturun diyor. Bu dosyaya, hazırladığınız yaratıcı portfolyonuzu, TOEFL sınav sonucunuzu, SAT ya da ACT sınav sonucunuzu, ders notlarınızı, essay kompozisyonunuzu, aldığınız tavsiye mektuplarınızı ve varsa okulun istediği diğer belgeleri koyacaksınız. Aslında Gizem, Türkiye’deki gençlere yardımcı olabilmek için bir web sitesi açmış ve bu konuyla ilgili detaylı bir dosya oluşturmuş. Ücretsiz olarak indirebilirsiniz. www.kariyerkilavuzu.com
 
BAŞVURU KOŞULLARI
Bir diğer önemli hususun, mülakat olduğunu anlatan Gizem, bu görüşmeleri her okulun yapmadığını; ancak Corell gibi büyük okulların, özellikle mimarlık gibi yaratıcılık gerektiren bölümlerine başvurularda, mutlaka yaptığına dikkat çekiyor. Bu mülakatlar 2 şekilde oluyor. Genellikle kampüse davet edilerek bire bir görüşmeye alınıyorsunuz ya da internet sitelerine koydukları soruları bir kompozisyon şeklinde cevaplayarak gönderiyorsunuz.
 
Eğer burs ihtiyacınız varsa, Gizem, mutlaka bunu başvuru sürecinde, kompozisyonda belirtmenizin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü; Amerikan vatandaşı olmayan öğrencilerin, ücretli başlayıp daha sonra burs hakkı kazanmasının, neredeyse imkansız olduğunu söylüyor Gizem.
 
Gizem’in değindiği bir diğer önemli başvuru koşulu da; GPA ortalamanızın en az 3 olması gerektiği. Bu ortalama tıp, mühendislik gibi sayısal ve hatta avukatlık gibi sözel birçok bölünde çok önemli. Üniversiteler GPA notunuz 2 olsa maalesef kabul etmiyorlar ama mimarlıkta yaratıcılık dosyanız olağanüstü ve çok çok başarılıysa GPA notunuz 3 yerine 2 olsa da bir şansınızın olduğundan bahsediyor Gizem. Çünkü mimarlık, yaratıcılık istediği için portfolyo, nottan daha önemli hale geliyor. O sebeple GPA notunuzu yüksek tutmanın yanısıra, yaratıcılık dosyanıza ağırlık vermenizi tavsiye ediyor.
 
Gerek liseden sonra lisansa, gerekse üniversiteden sonra master’a başvuru yapacak adaylara Gizem’in bir diğer önerisi; kendi öğretmenlerinden tavsiye mektupları almaları. Nasıl bir öğrenci olduğunuzu, başarılarınızı, becerilerinizi ve bir öğretmen olarak sizi nasıl desteklediğini anlatan bir tavsiye mektubu. Ya da staj yaptığınız yerler varsa buralardan da isteyebilirsiniz. Hatta hem okul, hem stajdan mektubunuzun olmasının bir avantaj olduğunu ekliyor Gizem. Ama Gizem; bu mektupların gerçek olması gerektiğinin altını çiziyor. Yani, gerçekten derslerine girdiğiniz öğretmenlerinizin ya da yanında staj yaptığınız insanların kaleminden çıkan mektuplardan bahsediyor.
 
ÜNİVERSİTEDEN SONRA ÇALIŞMA
Mimarlık alanında staj yapmanın önemine vurgu yapan Gizem, Amerika’daki büyük üniversitelerin mimarlık bölümlerinde, kendi müfredatlarında staj imkanı sağladıklarını anlatıyor. Staj bölümleri ve staj dersleri var. Böylelikle; okurken hem güzel bir staj yapmış, hem de mezun olduktan sonra iş bulma şansınızı arttırmış oluyorsunuz.
 
Yabancı öğrenciler, üniversiteden mezun olduktan sonra ya da master yaptıktan sonra, 1 sene çalışma izni kazanıyor. Staj yapmış olmak; hem tecrübe, hem çevre kazanmanız, hem de İngilizce’nizi geliştirip Amerika’daki çalışma hayatını görmenizi sağlayacaktır. Stajlar sayesinde, o 1 sene içinde iş bulma şansınız artacaktır. Böylelikle, 1 senenin sonunda çalışmaya devam edebilmeniz için gerekli olan H1B vizesini, çalıştığınız yer size sponsor olarak ödeyecektir. Bu sebeple Gizem, bol bol staj yapmayı öneriyor.
 
TAVSİYELER
Gizem, Amerika’da üniversiteye başvuru sürecinin zorluğuna dikkat çekerek, asla sırf bir yere kapak atayım mantığıyla hareket etmemenizi tavsiye ediyor. Çünkü mimarlık alanında iş bulmanızın zor olacağına vurgu yapıyor. Özellikle, yaratıcı dosyanız çok kuvvetliyse ve de bursa ihtiyacınız varsa büyük ve önemli okulları seçmenizi öneriyor. Bu konuda iyi araştırma yapmalısınız.
 
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com