Amerika'da Nasıl Avukat Olunur?

Bu haber, Amerika’da hukuk okumak isteyenler için çok kapsamlı bir rehber niteliğinde. Kariyer Kılavuzu’ndan Gizem G., Amerika’daki hukuk eğitim sistemi hakkında aklınıza gelen tüm sorulara cevap vermiş.

Amerika'da Nasıl Avukat Olunur?
24 Ağustos 2020 - 07:51 - Güncelleme: 24 Ağustos 2020 - 07:58
Gizem, öncelikle Amerika’daki ile Türkiye’deki hukuk eğitim sisteminin farklı olduğunu söyleyerek anlatmaya başlıyor. Türkiye’de üniversite sınavında alınan puana göre hukuk seçilip üniversitede direkt hukuk okunabilirken bu durum Amerika’da biraz daha farklı ve uzun bir süreç. Öncelikle 4 yıllık bir lisans eğitimi almanız lazım. Mesela mühendislik, psikoloji, sosyoloji herhangi bir bölümden mezun olmak gerekiyor. Sonrasında hukuk okumak için başvuru yapılıp sınavlara giriliyor.
 
Gizem, Amerika’da 200’den fazla hukuk okulu olduğundan bahsediyor. Ayrıca 141.000 hukuk öğrencisi olduğundan ve bunların yüzde 47’sini kız öğrencilerin oluşturduğundan bahsederek devam ediyor.
 
ÜNİVERSİTE DENKLİK SİSTEMİ
Türkiye’den ve tabii yurtdışından gelecek tüm öğrenciler için üniversite seçimi yaparken denkliğin şart olduğunu söyleyen Gizem, iki tür denklik sisteminden bahsediyor. Regional ve American Bar Association. Yani okul seçerken bu iki sistem denkliği olan okullar seçilmeli. Fakat Gizem’in tavsiyesi, American Bar Association’dan yana; çünkü daha çok kapsam içerdiğini söylüyor. Kısaca ABA olarak adlandırılan bu sistemin zor elde edilen ama iş bulma kolaylığı gibi daha çok avantaj sağlayan bir sistem olduğuna dikkat çekiyor. Eğer, Regional olarak adlandırılan bölgesel okulları seçerseniz; okula kabulünüz daha kolay, fakat iş bulmanız daha zor olacaktır. Bunun için ‘USA Depertmant of Education’dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
Seçeceğiniz eğitim, hangi ülkede hukuk alanında çalışmak istediğiniz doğrultusunda değişim göstereceğinden, okul seçimi yapmadan önce Amerika’da mı, Avrupa’da mı yoksa Türkiye’de mi çalışmak istediğinize karar vermeniz önemli diyor Gizem. Ayrıca Amerika’da hukuk okulu seçerken; eğitim, masraf ve denklik durumlarını göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir okula kapağı atmak yerine amacınıza en uygun okula girmeye çalışmalısınız.
 
HUKUK ALANLARI
Gelelim, Türkiye’de üniversiteyi bitirdikten sonra, Amerika’da hukuk okumak için atılması gereken adımlara. Gizem, bunun için müracaat edilecek alanın LLM (Master of Law) olduğunu açıklıyor. Eğer hukuk alanında doktora yapmak niyetindeyseniz LLM yaptıktan sonra derecenizi SJD programına yükseltmeniz gerekli. LLM alanında seçebileceğiniz hukuk dallarından bazıları şöyle:
  • Taxation (Vergi)
  • Dispute Resolution (Anlaşmazlıkların Çözümü)
  • Intellectual Property (Fikri Mülkiyet)
  • Environmental Law (Çevre Hukuku)
  • International Law (Uluslararası Hukuk) vb.
 
Gizem ayrıca, bilinmesi gereken en önemli hususun; her üniversitenin farklı şekillerde hukuk yüksek lisansları sunduğuna dikkat çekiyor. Mesela;
  • Masters of Dispute Resolution / Pepperdine University
  • Masters of Studies of Law (MSL) / Wake Forest
  • Masters in Legal Studies / Arizona State University
  • Masters of Studies in Law / UC Hastings
  • Masters of Studies in Law (MSL) / Yale
 
yukarıdaki yüksek lisanslardan birini yaparsanız ne Amerika’da ne de Türkiye’de avukatlık yapamayacaksınız. Çünkü JD (Juris Doctor) LLM ya da SJD dışındaki eğitimlerin hiçbirinde  avukat olunamıyor.
 
Gizem bu durumu şöyle açıklıyor; iş yaptığınız alan hukuk ile çok alakalı ise ve de hedefiniz avukat olmak değilse sadece bu yüksek lisanslardan birini alarak yolunuza devam edebilirsiniz.  
 
BAR SINAVI
Amerika’daki sistemde, avukat olmak için okuduğunuz bölümü bitirdikten sonra bir bar sınavına girilmesi gerekiyor. Amerika’da 50 tane bar sınavı olduğunu ve en çok New York ve California’nın tercih edildiğini, sınav ücretinin de 2000 dolar olduğunu söyleyen Gizem, LLM ve JD arasındaki farkı şöyle açıklıyor:
 
LLM, Amerika’da okuyup kendi ülkenizde pratik yapmanız için en kısa yol. Çünkü maksimum 1 sene sürüyor. JD ise, Amerika’da kalıp burada avukat olacaklar için bir sistem. Bu da 3 yıl ve üzeri sürüyor. Bu sebeple staj yapmak, çevre edinmek ve sektörde daha çok tecrübe edinmek gibi avantajları var. Ayrıca uluslararası öğrenciler için genellikle yaz aylarında 2 yıllık eğitim veren JD programlarından da haberdar ediyor Gizem.
 
Amerika’ya bursla gelip daha uzun süre kalabilme şansı olan adaylar için Gizem, JD’yi tavsiye ediyor. Böylelikle; İngilizcenizi geliştirmiş, hukuk bürolarında staj yapıp tecrübe edinmiş, çevre kazanmış olacağınız için iş bulma imkanınız da artacaktır diyor. Fakat kısa sürede kendi ülkemde avukatlık yapayım diye planlıyorsanız tabii ki LLM sizin için uygun olan sistem. Tabii akademik kariyer yapmak istiyorsanız SJD derecesi almanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.
 
ÖNEMLİ İPUÇLARI
Hukuk okulu seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun da okulun bilinirliği ve bulunduğu şehir olduğuna dikkat çekiyor Gizem. Çünkü New York, California ve San Francisco gibi büyük ve kalabalık şehirlerde hukuk büroları daha fazla olacağından hem staj yapmanız, hem çevre edinmeniz, hem de mezun olduktan sonra iş bulmanız daha kolay olacaktır.
 
Okulun adı da bu konuda iyi bir referans olacaktır size. Reputation denilen bu sistemde Amerika’da özellikle hukuk okuyacaklar için okulun ismi çok önem arzediyor. Gizem, hukuk bürolarının iş alımlarında ve müşterilerin avukat seçimlerinde üniversite isminin fark yarattığını vurguluyor. Mesela; Harvard Hukuk’tan mezunsanız şansınız yüksek ama hiç duyulmamış bir üniversitede hukuk okuduysanız şansınız düşük olacaktır.
 
Gizem bu noktada, Amerika’da, nerede olsa okurum mantığıyla hareket etmenin yanlış olduğunu söylüyor. Sizler için ücretsiz dosyalar yüklediği bir web sitesi oluşturmuş. www.kariyerkilavuzu.com Amerika’da hukuk okumak isteyip okul seçme aşamasında iseniz bu adresten;
  • Okulun Yeri (Location)
  • Okulun Bilinirliği (Reputation)
  • Alabileceğiniz Dersler (Course Work)
  • Stajlar (Interships)
  • Öğretmenlerin Başarıları
 
gibi konularda ücretsiz dosyalar indirebilirsiniz.
 
Okul başvurusu yapabilmek için; TOEFL ve LSAT (Law School Admission Test) sınavlarına girmeniz gerektiğini hatırlatan Gizem, Türkiye’deki not ortalamanızın yüksek olması ve kendinizi anlattığınız assay mektubu yazmanız gerektiğini söylüyor.
 
Eğer bursa başvuracaksanız Gizem, okulların burs kontenjanı açtıkları tarihleri çok iyi takip etmenizi öneriyor. Çünkü, başvurular açıldığında ilk müracaatları yapanların şansı daha yüksek olacaktır. Eğer daha düşük bir burs almak istemiyorsanız ya da bursunuz onaylansın istiyorsanız ilk başvuranlar arasında olmanız çok önemli.
 
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com