Amerika Sınırlarını Genişletiyor Tam 1 Milyon Kilometrekare

Amerika Birleşik Devletleri’nin, çarpıcı bir adım atarak sınırlarını 1 milyon kilometrekare genişletmesi büyük yankı uyandırdı.

Amerika Sınırlarını Genişletiyor Tam 1 Milyon Kilometrekare
05 Eylül 2024 - 21:46 - Güncelleme: 05 Eylül 2024 - 21:54

Amerika Birleşik Devletleri’nin, çarpıcı bir adım atarak sınırlarını 1 milyon kilometrekare genişletmesi büyük yankı uyandırdı. Ancak bu genişleme, geleneksel coğrafi değişikliklerden ziyade, okyanus tabanları üzerindeki hak iddialarıyla gerçekleşti.

Uluslararası hukuk çerçevesinde ülkeler, kıta sahanlıkları üzerinde hak iddia edebiliyor ve bu bölgelerdeki kaynakları yönetme yetkisine sahip olabiliyorlar. ABD, Arktik, Atlantik, Bering Denizi, Pasifik, Mariana Adaları ve Meksika Körfezi’nde olmak üzere toplam yedi açık deniz alanında genişletilmiş kıta sahanlıkları (ECS) talep ediyor.

Ancak, bu genişletilmiş sınırların uluslararası alanda resmi olarak tanınması için ABD'nin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) kapsamındaki veri ve raporları sunması gerekiyor.

ABD'nin bu hamlesi, özellikle Kuzey Buz Denizi'nin zengin doğal kaynaklarına erişim, gemicilik ve balıkçılık faaliyetlerinin artması gibi stratejik öneme sahip. Ayrıca, bu genişletilmiş sınırlar ABD'nin ulusal güvenliği açısından da kritik bir rol oynayabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com