Amerikalılar Konut Anlaşmalarını Feshediyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok kişinin konut satış anlaşmalarını feshettiği ortaya çıktı. Temmuz ayında rekor sayıda konut anlaşması yüksek fiyatlar ve seçim belirsizliği nedeniyle çöktü.Idaho'lu bir emlakçı, "Pek çok insan siyasi iklimden endişe duyuyor" diyor.

Amerikalılar Konut Anlaşmalarını Feshediyor
26 Ağustos 2024 - 09:52

Temmuz ayında 60 bin Amerikalı, yüksek fiyatlar ve yaklaşan ABD başkanlık seçimleri korkusu nedeniyle evlerini sattı. Emlak komisyonculuğu şirketi Redfin'in yeni raporuna göre, mevcut konut satışları geçen ay hafif bir artış gösterse de,  yıllık rekor seviyedeki en büyük düşüş de temmuz ayında yaşandı. 

Mevcut konut satışları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı ancak bir önceki yıla göre yüzde 2 düştü ve mevsimsel olarak düzeltilmiş yıllık oran 4.094.991'e geriledi. Bu, 2012'den bu yana kayıtlarda görülen en düşük temmuz seviyesi.

EN DÜŞÜKSEVİYE

Bekleyen satışların, COVID-19 salgınının ilk kez işlemleri ve tedarik zincirini engellediği nisan 2020 hariç, rekor seviyedeki en düşük seviye olduğu belirtildi.

30 yıllık bir ipotekteki ortalama faiz oranı mayıs ayındaki yüzde 7,22'lik zirvesinden yüzde 6,49'a düşerken, birçok ev alıcısı oranların daha da düşüp düşmeyeceğini görmek için bekliyor. Ev alıcıları ayrıca hala rekor seviyelerine yakın olan ev fiyatları konusunda endişeli.

KONUT FİYATINDAKİ ARTIŞ

Redfin, temmuz ayında bir evin ortalama satış fiyatının bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artarak 439.170 dolara çıktığını tespit etti.

Idaho eyaletine bağlı Boise şehrinden Redfin emlakçısı Nicole Stewart, ev alıcılarının kasım ayındaki seçimler konusunda da endişe duyduğunu söyledi.

"Pek çok insan siyasi iklim konusunda da endişeli. Satın alabilecek maddi güce sahipler ancak ülkenin altı ay içinde nerede olacağı belirsiz olduğu için erteliyorlardı. Ancak gerçekte, Oval Ofis'te kimin olacağı muhtemelen konut piyasası üzerinde çok fazla bir etkiye sahip olmayacak" dedi.

60 BİN KİŞİ İPTAL ETTİ

Temmuz ayında iptal edilen 60 bin konut satın alma sözleşmesi, sözleşme yapılan tüm konutların yüzde 16'sına denk geliyor.

İyi haber şu ki, geçen ay konut arzı tam yüzde 14 arttı. Redfin, bunun alıcılara daha fazla seçenek ve pazarlık için daha fazla alan sağlayacağını öne sürdü. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com