Amerikan elmasına 'Türk' katkısı; Niğde Misket elması ile daha dayanıklı olacak

Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Awais Khan, Niğde misket elması üzerine araştırmalarda bulunacak. Doç. Dr. Khan, Niğde misket elmasının hastalıklara dayanıklı genlerinin Amerika’da bulunan diğer kültür çeşitlerine aktarmak için çalışma yaptığını duyurdu.

Amerikan elmasına 'Türk' katkısı; Niğde Misket elması ile daha dayanıklı olacak
14 Kasım 2023 - 01:40

Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Awais Khan, Niğde misket elmasının genleri ile ilgili araştırma yapacak. Khan, Niğde misket elmasının, elma yetiştiriciliğinde en önemli hastalıklardan olan, kara leke ve ateş yanıklığı hastalıklarına dayanıklı olduğunu tespit etti.

NİĞDE MİSKET ELMASI HASTALIKLARA DAHA DAYANIKLI

Bunun üzerine Doç. Dr. Khan, Niğde’de misket elması üzerine detaylı araştırma yapmaya karar verdi. Khan, bu elmadan alınacak genler ile melezleme yaparak dayanıklı kültür formları oluşturabileceğini belirterek, “Niğde ve Türkiye'nin değişik yerlerinde araştırmalar yaptım. Gözlemlerim sonucunda Niğde misket elmasının diğer ticari çeşitlere göre, özellikle kara leke hastalığına daha dayanıklı olduğunu gördüm. Niğde elmasındaki dayanıklılığı, yapacağım melezlemelerle diğer kültür formlarına aktarmak için Amerika'da çalışmalar yapacağım” ifadelerini kullandı.

NİĞDE’DE 6 AY BOYUNCA ARAŞTIRMA YAPACAK

Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Awais Khan, TÜBİTAK’tan destek alarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'nde konuk bilim adamı olarak 6 ay boyunca araştırmalarına devam edecek.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com