156 Yıllık Evde Alkol Üretim Yasağı Anayasaya Aykırıymış!

Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun yıllardır varlığını sürdüren evde alkol üretim yasağı, Federal Hakim Mark Pittman tarafından anayasaya aykırı bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun yıllardır varlığını sürdüren evde alkol üretim yasağı, Federal Hakim Mark Pittman tarafından anayasaya aykırı bulundu. Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'ın atadığı Pittman, verdiği kararda yasağın, Kongre'nin yetkisini aşarak ABD Anayasası'nın Ticaret Maddesi'ne uymadığını belirtti.

156 yıllık geçmişi olan bu yasağın, bireylerin kişisel tüketim için viski ve bourbon gibi içkiler üretme haklarını ihlal ettiğini savunan Pittman, "Kongre'nin bu tür bir yasağı eyaletler arası ticareti düzenleme yetkisi altında sürdüremeyeceğini" vurguladı. Adalet Bakanlığı'nın savunmasına rağmen, yasağın vergi gelirlerini koruma amacını aşan bir adım olduğunu öne süren hakim, alkol endüstrisine dair kapsamlı düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.

Pittman'ın kararı, evde alkol üretim yasağının Amerikan yasal ve anayasal çerçevesindeki tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Karar, eyaletler arası ticaret ile bireysel haklar arasındaki dengeyi ele almaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.