2000 Ahıska Türkü Türkiye Vatandaşı Oluyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Ahıska Türkleri'nin sayıları 16 bini buluyor. Pek çoğu sürgün olan Ahıska Türkleri yıllarca farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Onların bir kısmıysa ABD yolunu tuttu. Amerika Ahıskalıların adapte olmaları, dil öğrenmeleri, iş bulmaları gibi hususlarda çok kapsamlı programlar uyguladı. Türkiye vatandaşlığına müraacat eden yaklaşık 2 bin Ahıska Türk'ü Türkiye vatandaşlığını bekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan Ahıska Türkleri’nin sayıları 16 bini buluyor. Pek çoğu sürgün olan Ahıska Türkleri yıllarca farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Onların bir kısmıysa ABD yolunu tuttu. Amerika Ahıskalıların adapte olmaları, dil öğrenmeleri, iş bulmaları gibi hususlarda çok kapsamlı programlar uyguladı. Ohio’dan California’ya Pennsylvania’dan Teksas’a kadar farklı eyaletlerde yaşamlarına başlayan Ahıska Türkleri bölgede yaşayanlara kendilerini sevdirebilmiş. Ahıska Türkleri’nin en büyük özelliklerinden birisi de cömertlikleri. Misafiri olan herkes tecrübelemiştir, masada kuş sütü eksik olmaz. ABD’de 4 sene yaşamama rağmen hayatlarına dair bu yazı biraz geç kalmış olabilir. Ama Ahıska Türklerinin şu sıralar devam eden önemli bir heyecanına ortak olmak sevindirici. Zira binlerce Ahıska Türkü Türk vatandaşlığı alabilmek için sırada. Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin ABD Temsilcisi iş adamı Shuhrat Temirov ile bir araya geldik. ABD’deki Ahıska Türkleri’nin vatandaşık sürecinden Önce Vatan Gazetesinden Anıl Sural ve Rona Doğan DATÜB olarak bundan sonra neler yapacaklarını konuştu.

Öncelikle bize Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nden bize bahsedebilir misiniz?

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Dünyada 9 ülkede Temsilciği olan Merkezi İstanbul’da bulunan bir kurum. Genel Başkanımız Ziyatdin Kassanov beyefendi. Birlikle, dağınık olan derneklerin ortak hedefte bir çatı altında toplanması sağlanmıştır. Bakanlar Kurulunca 24.05.2010 tarihinde kurulmasına karar verilerek, Cumhurbaşkanının onayından geçerek faaliyetlerine başlamıştır.

DATÜB’ün kuruluş amacı, dünyanın neresinde olursa olsun Ahıskalı Türkleri ve Ahıskalı Türklerin kurdukları sivil toplum örgütlerini koordine etmek, birlikte hareket etmelerini sağlamak ve Ahıskalı Türklerinin 1944’te maruz kaldıkları haksız sürgünü dünyaya duyurarak gerekli tanıtım ve faaliyetlerde bulunmaktır.
Vatana dönüş ile ilgili konularda Gürcistan makamları ile, gerektiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa konseyi (AK), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi ulusal-uluslararası örgütler ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak; Ahıskalı Türklerin, Türkiye’ye göç etmelerinde, ikamet, vatandaşlık, eğitim ve çalışma izinleri gibi sorunlarına çözüm bulmasına dönük faaliyet ve girişimlerde bulunmak
Ayrıca; DATÜB; Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan’da bulunan Ahıska Türkleri için temsilcilikler aracılığıyla hassasiyetle destek vermektedir. DATÜB kurumlar arası çalışmalarıyla; eğitim, burs, yüksek lisans, tez çalışmalarını da büyük bir titizlikle yürütmektedir.
 
DATÜB ABD Temsilciği göreviniz hayırlı olsun Shuhrat Bey... Görevinizden bahsedebilir misiniz?
Teşekkür ederim. Bu görev benden evvel de vardı Amerika’da. Fakat yeterince duyurulmadığı, halkımıza anlatılmadığı kanaatindeyim. DATÜB her zaman destek vermiş, eksikler konusunda iletişim halinde olmuştur. Bürokratik ve Maddi destekleriyle de çalışmalarımıza destek vermektedir. Aslında, Amerika’da temsil edilen fakat resmî bir temsilciliği olmayan DATÜB ‘ün Amerika’da temsilciliğini açma yetkisi şahsıma tevdi edildiğinde, gururla bu görevi yerine getirmiş olmaktan mutluluk duydum. Ama bugün daha iyi anlıyorum ki; bu görev tamamiyle halka hizmetkarlıkmış, bunun şuuruyla halkımızın hizmetinde olmak, vefat etmiş şehitlerimize, yaşayan fazilerimize layık olmak için gayret göstereceğim. Tekrar söylüyorum, bu hizmet bir liderlik değil Hak'ka ve halka hizmetkarlıktır. Bana bu görevi veren başta Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov’a ve Yönetim Kuruluna çok teşekkür ederim.
Ayrıca; bu görevimde Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç’a özellikle teşekkürlerimi bildiriyorum, Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız Ahıska Türklerinin adeta ikinci evi. Bu güvene layık olmaya çalışacağız. Din Hizmetleri Müşavirimiz Bilal Kuşpınar ve Ataşeliklerimizle işbirliği halinde çok yakın çalışmalar yapmaktayız. Diyanet İşleri Başkanlığımız Din Hizmetleri Müşavirliğimize çok teşekkür ederim.
Kurum ve Kuruluşlar ile,STK’larla iletişim halinde olmak Milli, Dini,Kültürel ve Sosyal hizmetlerde birlikte hareket etme konusunda hassasiyetle çalışacağız.