23 Milyon Amerikalı Çikolatalı Sütün Nerden Geldiğini Bilmiyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir internet araştırması, çikolatalı sütün kahverengi ineklerden geldiğine inanan 23 milyon kişinin olduğunu ortaya koydu.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir internet araştırması, çikolatalı sütün kahverengi ineklerden geldiğine inanan 23 milyon kişinin olduğunu ortaya koydu. Innovation Center of U.S. Dairy tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, Amerikalıların tarım ve besin üretimi konusundaki bilgi eksikliklerini gözler önüne seriyor.
Araştırmanın sonuçları, birçok Amerikalının tarım ve beslenme konusundaki bilgi seviyesinin şaşırtıcı derecede düşük olduğunu gösteriyor. Örneğin, 1990'ların başında yapılan bir araştırmaya göre, her beş yetişkinden biri hamburgerlerin etten yapıldığını bilmiyordu. Bugüne kadar, çiftliklerin büyüklüğü veya hayvanların beslenme şekilleri gibi temel konularda bilgi eksikliği devam ediyor.
FoodCorps'un kurucu ortağı Cecily Upton, bu konuda çarpıcı bir gözlemde bulunuyor: "Şimdilerde besinlerin nereden geldiğini bilmiyoruz, yalnızca markete gidip alıyoruz. Okullarda çocuklara bu besinlerin bu noktaya gelene kadar geçirdiği süreçler hakkında hiçbir şey öğretilmiyor." Upton, tarımsal bölgelerde yaşayan bireylerin genellikle daha fazla bilgiye sahip olduğunu ancak genel olarak bu bilgi eksikliğinin yaygın olduğunu belirtiyor.
California'da yapılan bir araştırmada, dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf çocuklarının turşuların salatalıktan, marul ve soğanın bitkilerden yapıldığını bilmedikleri ortaya çıktı. Ayrıca, her 10 öğrenciden 4'ü hamburgerlerin ineklerden geldiğini, her 10 öğrenciden 3'ü ise peynirin sütten yapıldığını bilmiyor.
Tarih bilimci Ann Vileisis, bu bilgi eksikliğinin kökenlerini endüstriyel besin sisteminde buluyor. 1800'lerin ortalarında şehirleşme ile birlikte besin üretimi ve işleme süreçlerine katılımın azalması, insanların besinlerin kökenlerini bilmeden sadece marketlerden satın almasına yol açtı.
Son 20 yılda, çeşitli kurumların ve kuruluşların desteğiyle okullarda tarıma yönelik eğitimler verilmeye başlandı. Bu eğitimler, çocukların sağlıklı besinler tüketmesi ve yediklerinin nereden geldiğini anlamaları açısından kritik öneme sahip. Eğitimlerde, tarım ve beslenme bilgisi artırılarak, besinlerin kökeni hakkında daha fazla bilgi edinilmesi hedefleniyor.