48 Yıl Haksız Yere Yattı Bedeli Belli Oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nde Glynn Ray Simmons, yaklaşık 50 yıl boyunca haksız yere hapis yattıktan sonra sonunda aklandı ve milyonlarca dolar tazminat alacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Glynn Ray Simmons, yaklaşık 50 yıl boyunca haksız yere hapis yattıktan sonra sonunda aklandı ve 7,15 milyon dolar tazminat alacak. 71 yaşındaki Simmons, bu tazminatı açtığı dava sonucunda elde edecek.

Edmond Belediye Meclisi, pazartesi günü yapılan oylamada, Simmons’a tazminat verilmesine karar verdi. Simmons, 1975 yılında bir içki dükkanı çalışanı olan Carolyn Rogers’ın öldürülmesinden suçlu bulunmuş ve başlangıçta idam cezasına çarptırılmıştı. Daha sonra cezası müebbet hapse çevrildi.

Simmons, yıllar içinde polisin sahtecilik yaptığını ve savcılığın kanıtları gizlediğini savunarak mahkemeye başvurdu. Temmuz 2023’te serbest bırakılan Simmons, ardından yargıcın, suçu işlemediğine dair "ikna edici kanıtlar" olduğunu açıklamasıyla aklandı.

Simmons, 48 yıldan fazla hapis yatan ve kayıtlara geçen aklananlar arasında en uzun süre hapis yatan kişi olarak tarihe geçti. Bu olay, adalet sisteminin hatalarını ve haksız yere mahkum edilenlerin yaşadığı zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Glynn Ray Simmons’ın hikayesi, adaletin sağlanması ve haksız yere mahkum edilenlerin seslerinin duyulması adına önemli bir örnek teşkil ediyor.