ABD'de dev liman grevi: Türk ihracatına olumsuz yansıyacak!

Amerika Birleşik Devletleri'nde sendika ile işveren arasındaki müzakerelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından liman işçileri grev kararı aldı. Uzmanlar, Doğu Yakası ve Körfez Kıyısı boyunca uzanan limanlarda yapılacak grevin ABD ekonomisine 5 milyar dolarlık bir yük getirebileceğini ifade etti. Ayrıca bu durumun Türk ihracatına da olumsuz yansıyacağı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyısı ve Körfez Kıyısı'ndaki binlerce liman işçisi resmen grevde.

CNBC’nin haberine göre; OL USA CEO’su Alan Baer, cuma günü gelen yük hacminin olağanüstü büyüklüğüne dikkat çekerek, lojistik şirketlerinin pazartesi günü mesai bitimine kadar konteynerleri limanlardan indirmek için büyük bir mücadele verdiğini söyledi. Baer, “İthalatçılar, lojistik ortaklarıyla koordinasyon halinde, olası gecikmelerden kaçınmak için mümkün olduğunca fazla konteyneri limanlardan çıkarmaya çalışmalı” dedi.

BÜYÜK ETKİLERİ OLACAK

Bir günlük liman kapanmasının işleyişe etkisi bir haftayı bulabiliyor. Doğu Yakası ve Körfez Kıyısı limanları, ABD’ye giren konteynerize malların %43 ila %49’unu işliyor. ImportGenius CEO’su Michael Kanko, grevin ekonomik etkilerinin çok büyük olacağını belirtti. Kanko, “Bir haftalık bir grev bile yüz binlerce konteynerin ABD’ye girişini durdurabilir” dedi. Ayrıca, bu limanların ABD’ye soğutulmuş ürünlerin girişinde de önemli bir kapı olduğunu belirtti ve “Zaman ithalatçıların aleyhine işliyor” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Doğu ve Körfez Kıyısı limanlarında çalışan 45.000 sendikalı işçiyi kapsayacak grev, tarımdan ilaç sektörüne kadar geniş bir endüstri yelpazesini etkileyebilir ve günlük ekonomik maliyetin 5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Grev, ülkenin deniz yoluyla ithalatının yaklaşık yarısını yöneten 36 limanı etkileyebilir ve muz, giyim ve araçlar gibi ürünlerin ticaretini aksatabilir.

Durum, Türk ihracatına da olumsuz yansıyacak.