ABD'de enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşti

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,4 artarak beklentileri aştı. Çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 3,3 ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı, Eylül ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerini açıkladı. Verilere göre, TÜFE eylülde aylık bazda yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. Piyasa beklentileri aylık enflasyonun yüzde 0,1 seviyesinde olacağı yönündeydi. Ağustos ayında da yüzde 0,2 artış kaydedilmişti.

Yıllık enflasyon ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşerek 3,5 yılın en düşük seviyesine indi. Beklentiler yıllık enflasyonun yüzde 2,3 olacağı yönündeydi. Bu, Şubat 2021’den bu yana kaydedilen en düşük yıllık artış oldu. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 2,5 seviyesindeydi.

TÜFE’ye en fazla katkıyı barınma ve gıda fiyatları yaptı. Barınma fiyatları aylık yüzde 0,2, gıda fiyatları ise yüzde 0,4 artarken, iki endeks birlikte TÜFE’deki artışın yüzde 75’inden fazlasını oluşturdu. Yıllık bazda ise barınma fiyatları yüzde 4,9, gıda fiyatları ise yüzde 2,3 yükseldi. Öte yandan benzin fiyatları aylık bazda yüzde 4,1, yıllık bazda ise yüzde 15,3 azaldı.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,3 oranında artış gösterdi. Beklentiler çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 olacağı yönündeydi.