ABD'de Fahiş Market Fiyatlarına Son: FTC'den Kritik Hamle!

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Başkanı Lina Khan, marketlerin yüksek gıda fiyatlarını denetlemek için yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Trade Commission (Federal Ticaret Komisyonu) FTC Başkanı Lina Khan,  marketlerin yüksek gıda fiyatlarını denetlemek için yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu. Khan, Biden yönetimine bağlı olarak faaliyet gösteren Haksız ve Yasadışı Fiyatlandırma Grev Gücü’nün ilk toplantısında, büyük market zincirlerinin fiyatları yapay olarak şişirip şişirmediğini araştıracaklarını belirtti.

Khan, pandemi döneminde artan işçilik maliyetleri ve tedarik zinciri aksaklıklarının etkisinin azaldığını, ancak birçok ürünün hâlâ yüksek fiyatlarla satıldığını ve büyük market zincirlerinin büyük kârlar elde etmeye devam ettiğini vurguladı. “Büyük işletmelerin, Amerikalı aileler için market fiyatlarını yapay olarak artırıp artırmadığını tespit etmek istiyoruz” dedi.

Temmuz ayında yayımlanan tüketici enflasyonu raporuna göre, pandeminin zirveye ulaştığı dönemdeki yüksek fiyat artışlarının ardından, market enflasyonu son 12 ayda yüzde 1’in biraz üzerinde bir artış gösterdi. Bu oran, önceki yıllarda yaşanan yüzde 5’lik ve çift haneli artışlardan belirgin bir düşüşü işaret ediyor. Ancak, birçok tüketici "shrinkflation" olarak bilinen, yani aynı fiyatlara daha küçük porsiyonlar alma durumundan hâlâ şikayetçi.

Bu durum, politikacılardan ve düzenleyicilerden gelen tepkileri artırmış durumda. Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, fahiş fiyatları sona erdirme sözü verirken, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump da Joe Biden’ın enflasyon sorununu çözme vaadini dile getiriyor.