ABD'de Kaçak Çalışmak Üzerine...
Amerika Birleşik Devletleri'nde kaçak çalışmak ve iltica etmek konularını 'Aslan Osman' YouTube kanalı ele aldı. ABD'de kaçak çalışmak sanıldığı gibi tehlikeli mi? Peki neden çoğunluk kaçak çalışıyor? Daha önce duymadığınız, bilmediğiniz tüm gerçekleri Aslan Osman anlattı...
Yaklaşiık 2 yıl 7,5 aydan beri ABD'de yaşayan Aslan Osman, bu süre zarfında tanıştığı yasal statüyle çalışan insan sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu söylüyor.
Bu konu hakkında özellikle de Türkiye'de yaşayıp ABD'ye gelmek isteyenlerin kafasında çok fazla kafa karışıklığı ve soru oluşuyor. Gelmeden önce Aslan Osman kendisinin de kaçak çalışma konusunda çok fazla soru biriktirdiğini söylüyor. Ama ABD'ye geldikten sonra yavaş yavaş sistemi, insanları ve çevreyi anlayınca; orada düşündüklerinizle burada gerçekleşen şeyler arasında çok büyük farklar olduğunu anlatıyor.
YouTuber'ların da anlatamadığı çok şey olduğuna dikkat çeken Aslan Osman, ABD'de kaçak çalışma üzerine dönen katakullinin haddinin ve hesabının olmadığına vurgu yapıyor.
Örneğin Chicago'ya Work & Travel, Intership veya Aupair gibi bir programla gelen biri Social Security Number (SSN) sahibi olacaktır. Program süresi dolduğunda bu kişi statü değişikliği ile burada kalmaya devam ediyorsa yasal olarak kalmaya devam edebilir fakat yasal çalışma hakkına sahip değildir
Fakat Aslan Osman'ın söylediğine göre; süresi dolan programınızdan kalan SSN numaranız ile Chicago'da işyerleri sizi işe alabiliyor!!! Fakat şunu bilmelisiniz ki, yakalandığınız takdirde işyerinin hiçbir sorumluluğu yok, sadece sizin başınız yanar. Yani, Chicago yasalarına göre işyerleri SSN numarası olan birini işe alma hakkına sahip.
Aslan Osman da 2 sene 7,5 ayda yasal çalışan çok az kişiyle tanıştığını hatırlatarak burada sistemin üç aşamadan oluştuğunu anlattı. Dil okulu, Work & Travel, Aupair ya da Intership gibi herhangi bir program aracılığıyla yasal olarak geldikten sonra süreniz dolunca kalmak istiyorsanız ve niyetiniz de bir şekilde Green Card'a ulaşmak ise Aslan Osman en iyi yöntemin evlenmek olduğuna işaret ediyor. Green Card için tek yolun maalesef bu olduğunu yineliyor. Tabii DV lottery'i kazanırsanız o ayrı.
Çünkü program bitip kalmaya devam etmek için statü değişikliği yaptıysanız bir daha ABD dışına çıkamazsınız. Eğer çıkarsanız tekrar giriş yapma şansınız çok düşük diyebiliriz. Bu da memleketiniz Türkiye'ye de bir daha gidememek anlamına geliyor.
Eğer birkaç yıl sıkı çalışıp para biriktirip dönmeyi hedefliyorsanız, Osman bu defa da 1 yıl boyunca günde 15-16 saat birkaç işte birden çalışınca aşrı fiziksel ve mental yorgunluk nedeniyle ömrünüzü daha ne kadar bu şekilde geçirebileceğinizi sorgulamaya başlayacağınızı kendi tecrübelerinden yola çıkarak anlatıyor.
Para kazanıp borçlarınızı kapadıktan sonra da bu defa rehavete kapılıp sistemin sizi tembelliğe sürüklediğini de örnek gösteriyor.
Oysa ki pek çok kişi daimi kalmayı değil de birkaç yıl çalışıp para biriktirdikten sonra dönmeyi hedefliyor. Ama bir kere ABD'nin havasını soluyunca da vazgeçemez hale geliyor.
Diyelim katılacağınız program doğrultusunda 5-6 bin dolar borçla ABD'ye geldiniz. Bir süre çalışıp borcu kapattınız. Ardından deli gibi çalışmaya rağmen iki yılda 25-30 bin dolar para biriktirdiniz. Bu kadar para evet Türkiye'de 19 katı ama yine de Türkiye'de bir iş yapma ya da mal mülk sahibi olmak için yetersiz devede kulak bir meblağ. 50 bin dolar biriktirmiş olsanız bile pek bir işe yaramaz.
İşte tam da bu noktada herkes kalmayı seçiyor ve evlenmekten başka seçenek de bulamıyor.
Türk gruplarının pekçok iş ilanında 'Eleman aranıyor! Çalışma izni gerekmez!' yazıyor. Ya da dükkan dükkan dolaşırsanız pek çok yer kaçak olanları da işe alıyor. İşte bunun kötü yanı da normal saatlik ücret yerine çok daha düşük ücretlerle çalıştırıyorlar. Hele bir de İngilizceniz de kötüyse bulaşıkçılık gibi alt tabaka işlerde çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Kafa tutacak olsanız kapı dışarı edilebilirsiniz ve parasız sokakta kalabilirsiniz.
YouTube'da takip ettiğiniz pek çok kişinin de ilk yıllarında ABD'de kaçak çalıştığını hatırlatan Osman, bu kaçak çalışma mevzusunun da bu ülkede çok büyütülmediğini söylüyor. Yani Türkiye'deki gibi değil. Çünkü diğer yandan hizmet sektöründe beyaz Amerikalılar çalışmadığı için ABD'nin göçmenlere ihtiyaç duyduğunu ve suça karışmadıkları takdirde kaçak çalışmaya göz yumduğunu belirtelim.
Son yıllarda Meksika üzerinden kaçak girişlerin de çok arttığına işaret eden Osman'ın bu konu hakkındaki yorumlarını videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.
KAYNAK: ASLAN OSMAN