ABD'de Türk Diş Hekimi: Sadettin Şen
Paterson'da Nurhayat Kınay'ı tanımayan yoktur. Kendisinin lakabı muhtar! Bugün kendisine ait olan 'Amerika Muhtarı' Youtube kanalında yayınladığı bir röportajı haberleştirdik. Amerika'da uzun yıllardır başarılı bir diş hekimi olarak çalışan Sadettin Şen haberimizin konuğu. Amerika'da denklik ve nasıl diş hekimi olunabilir gibi bilgiler de içeren söyleşiyi kaçırmayın.
Amerika’ya Ne Zaman Geldi? Eğitimini Nasıl Tamamladı?
Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1982 yılında mezun olan Sadettin Şen, Mersin Deniz Komutanlığı’nda yedek subay olarak askerlik yapmış. 1986 yılında Amerika’ya gelmiş. New York’ta yabancı diş hekimlerine eğitim veren bir programa katılmış. Haftanın 3 günü verilen bu eğitim 2 yıl sürmüş ve Şen, 1988 yılı Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi olarak diş hekimi statüsüne kavuşmuş.
3 yıl New York’ta diş hekimliği yaparken, bir yandan da denklik imtihanlarına girmek için ‘advenced standing’ programına devam etmiş. Bu sayede denklik sınavını da geçerek Amerika’da hekimlik okuyanlarla aynı seviyeye gelmiş. Böylelikle New Jersey’de lisans alarak 1991 yılında kendisine ait bir muayenehane açabilmiş.
5 yıl Paterson ve çevresinde hekimlik yaptıktan sonra, şu an bulunduğu mekanı satın alarak ve planını da bizzat kendisi çizerek dizayn ettirip günümüze kadar gelmiş. Yani Eylül 1996’dan beri buradalar.
Çocukluğu Nasıl Geçti?
1951 yılında Afyon’da doğan Sadettin Şen, maalesef 1957 yılında 6 yaşındayken annesini kaybetmiş. 3-4 yıl sonra babası tekrar evlenen Şen, üvey anne ile bazı sorunlar yaşadığını ifade ediyor. Okumak istediği halde bu imkan tanınmamış ve 1962 yılında ilkokuldan sonra 5 yıl okula gidememiş. Bu sebeple okumak isteyen Şen 1967 yılında Ankara’ya dayısının yanına gitmek durumunda kalmış.
Dayısının okula yazdırmasıyla serüven başlamış. Liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde okumuş. Devlet parasız yatılı sınavını kazanarak girmiş bu okula. 1973 yılında mezun olduktan sonra üniversite sınavlarına girmiş. Annesinin erken ölümünden çok etkilendiği için aslında doktor olmak isterken o sene sınavlarda soruların çalınması ve tekrar sınava girmek derken tıp fakültesi için yeterli puan alamamış. Hatta diş hekimliğine de tutmayan puanı Hacettepe Üniversitesi fizik mühendisliğine yettiği için 1 sene hazırlık okuduktan sonra tekrar sınava girip diş hekimliği fakültesini kazandığını anlatıyor Şen.
Maalesef bu sefer de siyasi olayların en cafcaflı olduğu döneme denk gelen Şen, eğitimin durmasından ötürü gecikmeli olarak 1982 yılında mezun olmuş. Okuldan sonra askerliğini yapıp Amerika’ya gelmiş.
Neden Amerika’ya Geldi?
Amerika’ya gelişini biraz kadere bağlayan Sadettin Şen, o zaman Amerika’da yaşayan ilk eşi ile memlekette tanışıp evlenmiş ve o sayede Amerika’ya gelmiş. Ancak beğenmezse döneceğini şart koşmuş ve ilk zamanlar hiç sevmemiş Amerika’yı. Fakat eşi dönmek istemeyince o da zoraki kalmış ve çoluk çocuğa karışmış.
3 tane çocuğu olan Şen’in, büyük kızı tıp fakültesini bitirmiş ve genetik üzerine ihtisas yapıyor. Oğlu ise 10 ay sonra babası gibi diş hekimliği fakültesini bitirip babasıyla çalışacak. Küçük kızı ise MIT Üniversitesi’nde matematik bölümünü bitirmiş ve çalışıyor.
Karaçaylı Ne Demek?
Türkiye’de genelde Karaçaylılar’ın Çerkez olarak bilindiğini belirten Şen, aslında ikisinin de farklı olduğunu söylüyor. Karaçaylılar’ın, Türkler’in Kıpçak soyundan geldiği bilgisini veriyor. Dilleri öz eski Türkçe’dir diyor. Kafkaslar’da bulunurlar. Bugün Kafkasya’da 500.000 kadar Karaçay Türkü yaşıyor ve Çerkezler ile birlikte Cumhuriyet kurmuşlar Şen’in verdiği bilgiye göre. Rusya’ya bağlı. Orada eski Karaçay ve Türk adetlerine göre yaşıyorlar diyor Şen.
Yani Karaçaylılar da Türk, fakat Çerkezler Türk değil. Şen, Anadolu Türkleri Araplarla tanışıp Müslümanlığı seçtikten sonra, adetlerin biraz değiştiğini yoksa Kafkaslar’daki adetlerin tam Türk adetleri olduğunu ifade ediyor. Kafkaslar’ın o eski Türk adetlerine hala devam ettiğini söylüyor. Onların da Müslümanlığa geçişi 250 yılı buluyormuş.
Amerikalı Türkler’in Türkiye’de diş yaptırması hakkında ne düşünüyor? Gerçekten daha ucuza mı maloluyor?
Sadettin Şen, birkaç implant yaptırmak için Türkiye’ye gidip gelmenin avantaj sağlamadığını belirtiyor.Çünkü gidiş dönüş uçak masrafı ve Türkiye’de en az 15 gün kalmak için konaklama, yeme içme gibi masraflar düşünüldüğünde kazanç sağlamıyor. Fakat tüm ağız yapılacaksa Şen o zaman Türkiye’de yaptırmanın daha avantajlı olacağını söylüyor.
Şen’e göre paradan da önemli bir husus var! Türkiye’de de olsa Amerika’da da olsa iyi doktoru bulmak.
Sadettin Şen, 35 yıllık eşiyle yollarını ayırdıktan sonra geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye’den emekli öğretmen Şefika Hanım ile hayatını birleştirmiş. Mutlu bir hayat sürüyorlar.
KAYNAK: Amerika Muhtarı