ABD'de Vergi Beyan Süreci Başladı!
Türk girişimcilere istifade ettiren fikirler üreten YouTube kanalının sahibi Tuger Akkaya, yaklaşmakta olan vergi dönemiyle ilgili bilgiler aktardı...
"Amerika'da şirket kurmak çok kolay! Birkaç tıklamayla 24 saatte şirketinizi hemen kurun ve hemen Amazon ve benzeri platformlarda satışa başlayın!" demesi çok kolay. Ama Türkiye'de, bütün dünyanın kapılarının sadece Amerika'da şirket kurarak açılacağını düşünen ve sonrasını planlamadığı için büyük kayba uğrayan binlerce şirket var.
Planlanması gereken en önemli konuların başında vergi beyanı geliyor. Kazansanız da kazanmasanız da Amerika'da mutlaka yılda bir defa vergi beyanı yapmak zorunlu. "Nasıl olsa Türkiye'de yaşıyorum. Amerika'da vergi beyanı yapmasam ne olur ki?" gibi bir yanılgıya asla düşmeyin! Çünkü mutlaka sizi bulurlar!
Sonuç olarak Amerika'da sahibinin tek kişi olduğu LNC şirketleri, ortaklı partnership şirketleri ve corporation şirket türlerinden birine sahip olabilirsiniz. Hangisine sahip olduğunuzun bir önemi yok. Ancak bu şirketleri Amazon ve benzeri platformlarda satış yapmak için kurmuş olsanız dahi ve hatta hiçbir geliriniz olmasa dahi yılda bir kez vergi beyanı yapmak zorundasınız.
Amerika'da ticari bir faaliyetiniz bulunuyorsa ve Amerika'da yaşamıyorsanız 2022 yılı için doldurmanız gereken form 1040NR olacaktır. Bu, Amerika'da 183 günden daha az süre yaşayanları kapsıyor. Yanı sıra 5472 formunu da doldurarak ITIN formuyla birlite IRS'e göndermelisiniz.
İçinde bulunduğunuz yıl için doldurmanız gereken form 1065, 1040NR formlarıdır. Tabii ki 5472 formunu da doldurmalısınız. ITIN formuyla birlikte IRS'e postalamalısınız. Bu formları nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız biraz karmaşık gelebilir! Amerikalılar bile bu formları doldurmakta zorlandıkları için bir uzmana danışırlar.
Bunlar arasında en önemli form 1040NR. ABD bireysel gelir vergi beyannamesi anlamına geliyor. Bu form sayesinde vergi mükellefinin toplam vergi yükü hesaplanıyor ve hak kazanılması durumunda da ne kadar vergi iadesi yapılacağı belirleniyor. Bu forma Amerikan Vergi Dairesi olan IRS'nin internet sayfasından ulaşılabilir.
Bu formun üç versiyonu var. Vergi mükelleflerine kısa ve uzun form alternatifleri sunulabiliyor. Peki siz hangi versiyonunu kullanmalısınız? Form 1040EZ, 1040A ya da 1040. Daha az soru içeren formlar tabii ki daha kolay doldurulabilir. Ancak bunları seçmenin bazı handikapları da olabilir. Bunlardan biri, yasal olarak size tanınandan çok daha az vergi kesintisi tanınmasına sebep olması. Yani pratiklik size para kaybettirebilir.
IRS'in takvimine göre Ocak ayında vergi beyanname süreci başladı. Vergi beyannamelerinizi ne kadar erken teslim ederseniz o kadar az stres yaşarsınız.
Şirket sahibi ABD dışında bir ülkenin vatandaşı ise, Nisan ayı ortasına kadar IRS tarafından belirlenen formları mutlaka doldurmalı. Hatta hata yapmaması ve eksiksiz doldurması gerekiyor. Bu durum Türkiye'de yaşayıp ABD'de şirket kuranlar için de geçerli. Ancak bu durum şirketin durumuna göre bazı farklılıklar gösterebiliyor.
Tek ortaklı ya da çok ortaklı şirketler farklı formlar doldurmalı. Bunu mutlaka araştırmalısınız. Örneğin Amerikan vatandaşı olmayan şirket sahipleri 5472 ve 1120 numaralı formları doldurmakla yükümlüdür. Fakat şirketin niteliğine göre 1120F, 1120S ve 1120C gibi çeşitlendirilebiliyor. Bu nedenle profesyonel bir destek almak kaçınılmaz bir gereklilik.
Vergi beyannamesi belirtme sürecini uzatma hakkı, ABD vatandaşı olmayıp ülke dışında yaşayanlara tanınan bir opsiyon. Bunun için şirket sahiplerinin yıllık gelirlerine göre vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi şart. O zaman vergi beyanı uzatma formu ile IRS'e başvurabilirsiniz. Tabii ki burada da şirketin durumuna göre formlar farklılık gösteriyor. O sebeple ABD'de vergi beyan işlemleri gerçekten çok karmaşık. Bir uzmandan yardım almak en doğru yöntem olacaktır.
Unutmayın bu konu çok ciddiye alınması gereken bir mesele. Çünkü çok fazla form, kural ve detay var. İşi kuralına göre yapmadığınız sürece her zaman büyük problemlerle karşılaşma ihtimaliniz var. Birkaç yüz dolarlık vergiden kaçayım derken on binlerce dolarlık cezayla karşılaşabilirsiniz.
KAYNAK: Tuger Akkaya