ABD'den hurdaya dönen otomobiller Gürcistan üzerinden Rusya'ya satılıyor

BBC'nin haberine göre, Gürcistan'ın Rustavi şehrinde toplanan hasarlı araçlar, ABD'den alınıp Rusya'ya ulaştırılıyor. Yüksek talep gören Batı menşeli otomobiller, düşük maliyetle tamir edilip ikinci el pazarında satılıyor.

BBC, Gürcistan’ın başkenti Tiflis yakınlarındaki Rustavi şehrinde, çoğu ABD'den alınan ve Rusya’ya satılan binlerce ikinci el otomobilin bulunduğunu bildirdi. 40 futbol sahası büyüklüğündeki alanda Mercedes, Porsche, Jaguar ve Tesla gibi markaların araçları yer alıyor.

Caucasus Auto Import (CAI) firmasının genel müdür yardımcısı David Gulaşvili, şirketin hasarlı araçları satın almak için ABD’ye düzenli ekip gönderdiklerini açıkladı. Gulaşvili, bu araçların açık artırmalarda alındıktan sonra gemiyle Gürcistan’a gönderildiğini belirtti. Bazı araçların ağır hasar gördüğünü ve Amerikan sigorta şirketleri tarafından elden çıkarıldığını ifade etti.

Gürcistan, geçen yıl 3,1 milyar dolar değerinde otomobil ithal ederken, 2,1 milyar dolar değerinde araç ihraç etti. Ancak 2022’deki Ukrayna işgali sonrası Gürcistan, Batı menşeli araçların Rusya ve Belarus’a ihraç edilmesini durdurmuştu. Buna rağmen, Gürcü medya kuruluşu iFact, otomobil satışlarının Rusya-Gürcistan sınırında gizlice sürdüğünü iddia etti.

Gulaşvili, CAI’nın savaşın başlangıcından beri Rusya’ya araç satmadığını savunurken, başka ülkelere gönderilen otomobillerin nerelere ulaştığını takip etmediklerini belirtti. BBC, Ukrayna savaşının ardından Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’a ikinci el otomobil ihracatında önemli bir artış gözlemlendiğini vurguladı. 

Gulaşvili, ABD’de hasar gören araçların tamirinin ekonomik açıdan mantıklı olmadığını, Gürcistan’da aynı sürecin çok daha kısa ve ucuz şekilde gerçekleştirilebildiğini söyledi. ABD’de bir aracın tamiri 6 ayda 5 bin dolara mal olurken, Gürcistan’da bu sürecin 1 ayda 1 bin dolara tamamlandığı ifade edildi.