ABD eyaletleri TikTok'a karşı harekete geçti:  Tamamen kapatılacak mı?

14 başsavcının katılımıyla açılan davada, TikTok'un algoritmasının gençleri bağımlı hale getirdiği ve ruh sağlığına zarar verdiği öne sürüldü.

Birden fazla ABD eyaleti ve Washington DC, Çin menşeli TikTok'a karşı dava açarak, popüler video uygulamasının gençlerin ruh sağlığına ciddi zararlar verdiğini iddia etti. Dava, 14 başsavcının yer aldığı bir koalisyon tarafından başlatıldı ve TikTok'un "Senin İçin" bölümünü kişilerin ilgi alanlarına göre belirleyen algoritmasının, kullanıcıları bağımlı hale getirdiği vurgulandı.

Davalarda, TikTok’un tasarım özellikleri arasında sonsuz kaydırma imkanı, anlık bildirimler ve yüz filtreleri gibi unsurların, kullanıcıları platforma bağımlı kıldığı belirtiliyor. Washington DC'de hazırlanan belgelerde ise algoritmanın “dopamin artırıcı” olarak tanımlanarak, genç kullanıcıları aşırı kullanıma zorlayacak şekilde tasarlandığı ifade edildi. 

Columbia Bölgesi Başsavcısı Brian Schwalb, "Gençleri platformuna bağımlı hale getirerek bundan kâr elde ediyorlar," diyerek TikTok'un finansal kazancının kullanıcıların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı. 

Davalarda ayrıca, TikTok'un 13 yaş altındaki çocukların uygulamaya kaydolmasını yasaklamasına rağmen, bu kısıtlamaların kolayca atlanabildiği iddia ediliyor. Eyaletler, TikTok'un çocuklar için güvenli olduğunu savunmasına karşın, uygulamanın içeriklerine erişimin sınırlı olmadığını öne sürdü.

DC'nin şikayetinde, TikTok’un sanal para birimi olan TikTok Coin'lerinin lisanssız bir ekonomi olarak faaliyet gösterdiği ve yayıncıların cinsel içerikli yayınlar için istismar edildiği kaydedildi. TikTok’un bu işlemlerden yüzde 50 komisyon alması, gençlerin finansal olarak sömürüldüğü iddialarını gündeme getirdi.

Son yıllarda birçok eyalet, sosyal medya platformlarının gençler üzerindeki etkilerine karşı benzer davalar açmış durumda. TikTok, bu yeni davanın yanı sıra, ABD’de yasaklanma tehlikesiyle de karşı karşıya. Şirketin ana şirketi ByteDance, platformu ocak ayı ortasına kadar satmadığı takdirde yasaklanabileceği yönünde yeni bir yasa ile tehdit ediliyor. TikTok ve ByteDance, bu yasaya karşı Washington’daki bir temyiz mahkemesinde mücadele ediyor.