ABD'li Bilim İnsanları Araştırdı Ölüm Anında Beynimiz

Amerika Birleşik Devletleri'nin önemli üniversitelerinden Michigan Üniversitesi'nde nöroloji uzmanı olan Dr. Jimo Borjigin'in öncülüğünde yapılan yeni bir araştırma, ölüm anındaki beyin kimyasının sırlarını gün yüzüne çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önemli üniversitelerinden Michigan Üniversitesi'nde nöroloji uzmanı olan Dr. Jimo Borjigin'in öncülüğünde yapılan yeni bir araştırma, ölüm anındaki beyin kimyasının sırlarını gün yüzüne çıkardı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, kalp atışları durduktan sonra serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerde olağanüstü artışlar gözlemlendi. Dopamin seviyeleri normal zamanlara göre 40 ila 60 kat artarken, norepinefrin ise 100 katına kadar çıktı. Bu kimyasalların normal şartlarda bu seviyelere ulaşması mümkün değil.

Borjigin'in ekibi, benzer bir çalışmayı ölmek üzere olan dört kişi üzerinde gerçekleştirdi ve hastaların beyinlerinde yüksek aktivite seviyeleri tespit etti. Özellikle gama dalgalarının varlığı, bilişsel işlemler ve hafıza ile ilişkilendiriliyor. Dr. Borjigin, bu bulguların, ölüm eşiğindeki insanların deneyimlerini anlamamıza yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Araştırma, ölüm anının beyinde nasıl bir hiperaktiflik yarattığını ve bu süreçte nörotransmitterlerin nasıl etkilendiğini anlamamıza yeni bir bakış açısı sunuyor. Bu bulgular, yaşamın son anlarının bilimsel olarak daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.