ABD'nin dev havayolu şirketi iflasın eşiğinde

Amerika Birleşik Devletleri'nin 'bütçe dostu' havayolu Spirit, artan borç yükü ve işletme zorlukları nedeniyle iflas başvurusunda bulunmayı değerlendiriyor. Şirket, 3.3 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmayı hedefliyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Spirit Havayolları iflas başvurusunda bulunma olasılığını araştırıyor. ABD'de oldukça popüler olan havayolu, "gizli" ücretleriyle tanınıyor. Şirketin iflası, sonu anlamına gelmeyecek; geçmişte iflas eden ve yeniden toparlanan Scandinavian Airlines ve Delta gibi havayollarının izinden gidebilir.

Ancak acil bir endişe kaynağı bulunuyor: Spirit’in borç yükü, 1.1 milyar dolar değerinde teminatlı tahvili içeriyor. Bu tahvilin vadesi, bir yıl içinde dolacak ve 21 Ekim'e kadar uzatılması veya yeniden finanse edilmesi gerekiyor.

Spirit’in 2024 yılı çalkantılı başladı. Ocak ayında, bir federal yargıç JetBlue ile 3.8 milyar dolarlık birleşmeyi antitröst endişeleri nedeniyle iptal etti. Ardından Spirit, 186 pilotunu işten çıkardı, motor geri çağırmaları nedeniyle filosunun bir kısmını yere indirdi ve Kasım ile Aralık ayları için planlanan birçok rotadan vazgeçti. Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 90 değer kaybetti ve Perşembe günü mesai sonrası işlemlerde yüzde 30’dan fazla düştü.

Diğer havayolları pandemi krizinden kurtulma yollarını bulurken, Spirit bu konuda başarısız oldu. Ağustos ayında, havayolu art arda 11. çeyrek zararını bildirdi.