ABD'nin en çok satılan markalarından: Hacklenen robot süpürgeler ırkçı küfürler savuruyor

ABD'deki robot süpürge kullanıcıları, cihazların hackerlar tarafından kontrol edilerek ırkçı ifadeler sarf ettiğini bildiriyor.

ABD'nin farklı şehirlerinde robot süpürge kullanıcıları, cihazların ırkçı küfürler savurduğu iddialarıyla karşı karşıya. Minnesotalı avukat Daniel Swenson, Çin malı Ecovacs Deebot X2'nin arıza vermesi sırasında tuhaf sesler duyduğunu ve kısa süre sonra bir yabancının cihaza bağlandığını fark ettiğini belirtti.

Swenson, süpürgenin hoparlörlerinden siyahları hedef alan ırkçı küfürler duyduğunu vurguladı: "Benim deneyimime göre bir çocuk ya da bir ergen konuşuyordu. Cihazdan cihaza atlayıp ailelerle uğraşıyor olabilirler."

Swenson, hackerların cihazın kamera ve mikrofona erişim sağlamasının çocuklarının mahremiyeti açısından büyük bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. ABC, son aylarda benzer olayların ABD genelinde meydana geldiğini aktardı. Mayıs ayında, bir Deebot X2 modelinin uzaktan kontrol edilerek Los Angeles'taki bir evdeki köpeği kovaladığı ve bu esnada küfürler sarf ettiği bildirildi. Aynı ay, Texas'ın El Paso kentinde de bir Ecovacs modelinin fişten çekildiğinde küfrettiği kaydedildi.

Güvenlik uzmanlarının, Ecovacs'a, süpürgelerin kontrol uygulamalarına sızmanın kolay olduğunu bildirdiği öğrenildi. Ecovacs, Daniel Swenson'ın deneyimlerini doğrularken, bu durumun sistemlerinden değil, müşterilerin hesap bilgilerinin ele geçirilmesinden kaynaklandığını öne sürdü. Şirket, Kasım ayında yapılacak güncellemeyle X2 serisinin daha güvenli hale getirileceğini de belirtti. Bu seri, Türkiye'de de satılmaktadır.