ABD'nin Türkiye Raporu Baskıdan Yana

Brooking Enstitüsü, Türkiye-ABD ilişkileri üzerine yayınladığı raporunda, Türkiye'nin 'ABD'yi bir müttefik olmaktan çok stratejik bir tehdit olarak gördüğü' ifade edildi. Ayrıca, 'Yeni Türk hükümeti seçilene kadar, baskı sürdürülmeli' fikri savunuldu.

'İşbirliği ve Kapsama Arasında: Yeni Türkiye İçin Yeni ABD Politikaları' başlıklı raporda; Türkiye'nin, ABD'yi bir müttefik olmaktan çok, stratejik bir tehdit olarak gördüğü ifade edildi. Washington yönetiminin de böyle düşündüğü savunuldu.
 
Ayrıca, Türkiye'nin batıyı da, gerilemekte olan bir düşman gibi gördüğü belirtildi.

Biden Dönemi
Joe Biden yönetimi açısından da Türkiye için karamsar bir tablo çizilen raporda, Türkiye'yi bekleyen şeyin, Biden yönetimiyle dış politikada çözülmesi gereken bir dizi sorun olduğu söylendi.

Biden'ın elinde CAATSA'yı kullanma kozu olduğu hatırlatılan raporda, bunun Türkiye'ye karşı S-
400'ler konusunda baskı aracı olarak kullanılabileceği yazıldı.

NATO ve Washington'a Tavsiyeler
Raporda, NATO'ya Ankara'nın elindeki veto gücünü kötüye kullanmasını önleyecek güçler hakkında ciddi düşünmesi önerildi.

Washington'a da, Türkiye'nin dış politikasından endişe duyan diğer ülkelerle daha etkin çalışması önerildi.

Erdoğan Yorumu
Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, "Erdoğan baskı altındayken defalarca taktik hamleler yaptı. Daha önce gerildiği ülkelere olumlu söylemlerde bulundu ve sınırlı tavizler verdi. Erdoğan, kesinlikle gerektiğinde geri adım atabiliyor. Ancak Türk siyasetinin yapısı, gereklilik duyduğunda agresifleşerek çıkarlarını koruyor." yorumu yapıldı.

Raporda, Türk-Amerikan ilişkilerdeki karşılıklı gelişmenin, demokratik yollarla seçilmiş bir Türk
hükümetine kalacağı vurgusu yapıldı. "O zamana kadar Washington'un zor görevi, ikili ilişkileri
düşmanca hale getirmeden, yeterli baskıyı sürdürmek olacaktır." denildi.