ABD ve Türkiye'de Eğitim Kıyaslaması

Türkiye'deki okullardan Amerika'da eğitime devam etmek için gidildiğinde, hep denklik sorunuyla karşılaşılır. ABD tek tek alınan dersleri inceler. Bunun sebebi iki ülke arasındaki eğitim farklılığıdır. Ama acaba hangi ülkenin verdiği eğitim daha iyi diye nitelendirilebilir? Bunun cevabını Savaş Cebeci'nin ağzından haberimizde bulabilirsiniz.

Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Bölümü'nden mezun olan Savaş Cebeci, Amerika’da kinesiyoloji lisans eğitimi almış. Hem İstanbul hem de New York'ta eğitim almış bir olarak  her iki ülke arasındaki eğitim farkını ele alarak kıyaslıyor.
 
Marmara Üniversitesi’nde de biyokimya, anatomi, fizyoloji ve spor fizyolojisi gibi dersler alan Cebeci, aynı dersleri New York'ta da görmüş. Fakat Amerika’da, insan vücuduyla ilgili çok daha fazla ders aldığının altını çiziyor. Çok daha detaylı bir eğitim diyor.
 
Sıra kıyaslamaya gelince, Savaş Cebeci spor akademisinde Türkiye’deki en iyi akademiden mezun olduğunu söylüyor. Burada çok iyi hocaları olduğunu belirtirken, yine de Amerika'daki hocalarının yanında pek esamelerinin okunmadığını ifade ediyor. Hatta bunu, “Amerika Avrupa Şampiyonası! Türkiye Amatör Lig!” şeklinde ifade ediyor.
 
Bu farklılığın da kendisini farklı kıldığını belirterek, Amerika'ya ilk geldiğinde derslerden muaf olmak istemiş. Çünkü her dersin maliyeti binlerce dolar tutarken, ne kadar dersten muaf olursa o kadar maddi yükü hafifleyecekmiş. Mesela; zaten Türkiye'de anatomi dersi aldığı için, tekrar Amerika'da da almak istemeyen Cebeci, 4.000 dolar kâr edecektim diyor. Yani iki ülke arasındaki eğitim kalitesini eşit sandığı için, sırf maliyeti düşsün diye Türkiye'de gördüğü dersleri almak istememiş kısaca.
 
O sebeple kısa yoldan sınavlara girerek geçmeyi seçmiş. Fakat hepsinden de kalmış. İşte o zaman aradaki farkı bilmediğini kavramış. Amerika'da aynı dersleri görmeye başlayınca fark kafasında iyice netleşmiş.
 
Uzmanlık alanı fonksiyonel anatomi olan Cebeci, bu konuda hiç mütevazı olamayacağını söylüyor. Fonksiyonel anatomi hareket sistemini çok iyi bildiğini, çünkü uzmanlık alanının bu olduğunu belirtiyor. Kaslar ve eklemler nasıl hareket eder? O sebeple vücut geliştirme sporunda kendisine çok avantaj sağladığını söylüyor.
 
Kendisini bu kadar iyi yapan şeyi, hocalarının iyi olmasına bağlayarak bu seviyede olamazlarsa zaten Amerikan üniversitelerinde o konumda bulunamazlar diye ifade ediyor. Hocaların Türkiye'de slayta bakıp okuyarak ders işlediğini, ancak Amerika'da tahtaya çizerek detaylı anlattığını belirtiyor. Bolca soru sorarak cevap alabildiğinizi söylüyor. Bilgilerini de çok net aktarabildiklerini ekliyor.
 
Dolayısıyla eğitim açısından arada çok fark olduğunu yineliyor. Kendi eğitimi insan vücudu üzerine ama başka birçok bölümde de çok büyük fark olduğunu belirterek “Amerika'dan mezun olduğunuzda, BİLEREK mezun oluyorsunuz!” diyor. Türkiye'de ise okuduğunuz üniversite çok iyi olsa da “BİLMEDEN" mezun oluyorsunuz Cebeci'ye göre.
 
Arada bilgi farkı olduğunu söylüyor. Üstelik kendi mezun olduğu yıllarda durumun daha iyi olduğunu, şimdi ise daha kötü bir eğitim olduğunu belirtiyor Türkiye'de ve hocaların bile konulara hakim olmadığını iddia ediyor. Slayttan açılıp okumakla ders anlatılmaz diyor.
 
Einstein'in lafından örnek vererek; “Eğer bir şeyi yeterince basit anlatmıyorsan bilmiyorsun demektir!” diyor.
 
Amerika'daki eğitimi için zamanında çektiği 80.000 dolar krediyi hala ödediğini belirterek, bilginin de ucuz bir şey olmadığına vurgu yapıyor. Türkiye’deki üniversiteleri kaliteli bulmamakla birlikte eğitimin ise ucuz olduğunu belirtiyor.
 
Ama tabii internet çağında olduğumuz için imkanlar dahilinde Türkiye’de de okusanız, altyapıyı oluşturup bilgiye farklı kaynaklardan araştırarak ulaşmanızı tavsiye ediyor. Mesela kendi uzmanlık alanında makalelerden farklı bilgilere ulaşabildiğini, çünkü altyapıya sahip olduğunu belirtiyor Cebeci. Yani o dile hakim olduğunu örnek gösteriyor. Bu çağda bilgiye ulaşmak kolay ama altyapı yoksa bilgiye ulaşsanız bile anlayamazsınız.
 
Türkiye'de ezber üzerine kurulu bir eğitim sistemi olduğuna işaret ederek, oradaki sınavlardan geçtiğine göre ezberlemiştim ama öğrenmemiştim diyor. Amerika'da ise gerçekten öğrenerek eğitim aldığını anlatmaya çalışıyor.
 
KAYNAK: Savaş Cebeci