ABD Vize Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
ABD, Türklere vize randevusunu ne kadar erkene veriyor? Ret oranları nedir? Green Card 2023 talihlilerinin durumu ne? Vize almak kolay mı? Mülakatta nelere dikkat edilmeli? ABD vizelerinde en son güncel bilgileri Ankara'daki ABD Büyükelçiliğinde 13,5 yıl çalıştıktan sonra ayrılıp 'Amerika Uzmanı' adlı kendi vize danışmanlık şirketini kuran Gökçe Taşkıran abdpost.com editörü Özlem Özgüt Yörekli'ye anlattı.
Gökçe Taşkıran 13,5 yıl farklı birimlerinde çalıştığı ABD Büyükelçiliğindeki işinden 2013 yılında yaşanan ve bir güvenlik görevlisinin ölümüne sebep olan terör saldırısından sonra bozulan psikolojisi nedeniyle ayrılıp, 'Amerika Uzmanı' adını verdiği vize danışmanlık şirketini kurdu.
Kendisini 'Amerika Uzmanı' olarak addedmesi oldukça isabetli bir karar, çünkü hiç kimse bizzat büyükelçilikte çalışan biri kadar detaylı bilgi sahibi olamaz. Taşkıran da ortada çok fazla yanlış bilgi dolaştığı için bu işi kurma kararı almış.
MÜLAKAT RANDEVULARI HIZLANDI
Taşkıran, son aylarda ABD Büyükelçiliği ve konsolosluklarında vize mülakat randevularının hızlandırıldığı bilgisini paylaştı. Özellikle Ankara'da yeni binasına taşınan büyükelçilik, daha çok sayıda banko ve görevli ile çok daha erkene randevu olanağı sağlar durumda.
Evrak konusuna gelince, Schengen vizelerinde her zaman evrak önemliyken Amerika'nın farklı olarak beyana dayalı bir anlayış içinde olduğunu söylüyor Taşkıran. O sebeple başvurduğunuz vize türünde hangi belgeler isteniyorsa sadece onları hazırlamanız yeterli olacaktır. ABD Büyükelçiliğinde sadece Green Card gibi göçmenlik vize türlerinde evrakların önemli olduğunun altını çiziyor.
Taşkıran iki yıldır mağduriyet yaşayan Green Card talihlileri ve Aile Birleşme vize türlerinde bu sene çok hızlı başlanıldığını ve ilerlendiğini söyledi. Büyükelçilik, pandemiden ötürü yaşanan sorunları gidermek için bazı önlemler aldı. Aynı şekilde göçmen olmayan vize türleri için de durum oldukça hızlandı.
TÜRKLER ÇOK FAZLA RET Mİ ALIYOR?
Kendi sosyal medya hesaplarından sık sık vizesi onaylanan danışanlarını paylaşan Taşkıran, bunu sihirli bir değnekle yapmadığını belirtiyor. Sadece durumu gerçekten uygun olan ve kendinden emin olan herkesin vizesinin onaylandığı görüşünde. Geçmiş zamanlarda da durumu uygun olmayan hiçkimsenin vize alamadığına işaret ediyor. Yani ret oranlarındaki artış Türklere özel bir durum değil, sadece Türkiye'de ekonomik koşullar giderek zorlaştığı için artık kazanılan rakamlar görevlilere yetersiz gelebiliyor. Döviz kurları çok yükseldiği için insanlar yurtdışına çıkamaz oldu. İşszlik ve işten çıkarmalar da arttığı için bir iş yerinde kısa süredir çalışmak da dezavantaj. Yani Türklerin vizeye uygunluk koşullarını yerine getirmesi zorlaştı.
Fakat Taşkıran Türklere karşı özellikle ret verilmediğini söylese de idari işlemlerde bir artış olduğunu da ekliyor. Yani mülakatı geçen birinin hakkında daha fazla araştırma yapmak için birkaç hafta hatta aylarca bekletildiğini söyledi. Özellikle de erkek başvuranlar bunu daha sıklıkla yaşıyor. Türkiye'den başvuru yapan İranlıların sık yaşadığı bu durumu artık Türklerin de daha fazla yaşadığını farketmiş Taşkıran. Ama ret oranlarında kesinlikle bir artış yaşanmadığının bastırarak altını çizdi.
GENÇ NESİLE VİZE ZORLAŞTI!
Bunun yanısıra F-1 yani öğrenci vizelerinin Türklere verilme oranı ise giderek düşmüş. Çünkü istatistikler, ABD'ye giden Türk öğrencilerin çoğunlula geri dönmediğini ve ülkeye yerleştiğini gösteriyor. Üstelik sadece dil eğitimi için değil, master yapmak ya da üniversite okumak için başvuran öğrenciler de bundan nasibini alıyor. Kısaca, özellikle genç nesilin başvurduğu vize türlerinde ret oranlarında bir artış söz konusu.
MÜLAKATTA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Mülakata girerken insanların bunu gözlerinde çok büyütmemelerini tavsiye eden Taşkıran, sanki bir arkadaşınızla konuştuğunuz gibi rahat davranmanız gerektiğini öğütlüyor. Rahat olmak, açıklayıcı cevaplar vermek, kısa ve ürkek cevaplar vermemek, kendinizden emin durmak önemli ipuçları arasında. Mesela hangi amaçla vizeye başvurduğunuz sorulduğunda sadece 'turistik' deyip geçmek yerine, biraz destekleyici bilgilerle detaylandırmanızın avantaj sağlayacağını vurguluyor. Ama ne çok kısa ve kesik cevap vermeli ne de hikaye anlatır gibi uzun uzadıya gereksiz bilgiler vermelisiniz. Dozunu ayarlayıp net ve öz konuşmalıınız.
2-3 dakika süren mülakatlarda, görevli memur sizin vizenizi onaylayarak bir risk alıyor. Tamamen bireysel olarak o an sizden aldığı bilgiler ve güven sayesinde bu kararı veriyor. Taşkıran'ın aktardığına göre; zannedildiği gibi arka planda detaylı incelemeler, araştırmalar falan yapılmıyor. Yok FBI ile iletişime geçiyorlar, sosyal medyamızı araştırıyorlar, biz mülakata gelmeden önce aslında vizenin akıbeti belli gibi ifadelerin birer şehir efsanesi olduğunu birinci ağızdan söyledi.
Memur o an DS-160 formunuzu inceliyor, söylediklerinizle formdaki bilgiler ne kadar uyuşuyor, siz ne kadar güvenilir ve samimi duruyorsunuz önemli olan bunlar. Yani memuru ikna etmeniz önemli. ABD'ye problem yaşatan birininin vizesini onaylayan memurun sorgulanabileceğini de hatırlatıyor Taşkıran. O sebeple görüşme esnasında sürekli bigisayara notlar aldığı görülen memurların, oraya buraya bağlanıp araştırma yaptığı zannedilir, fakat aksine neden onayladığını ya da onaylamadığını ifade eden notlar tuttuklarını söylüyor Taşkıran.
Her ne kadar öğrenci vizelerine ret verilse de son iki yıldır Türkiye'den en çok gençlerin vize başvurusunda bulunduğunu gözlemlemiş Taşkıran. Geleceğe dair umudunu yitiren pek çok genç insan gemileri yakıp ABD'ye yerleşmek ümidiyle çeşitli vize türlerine başvuru yapıyor.
VİZE RANDEVULARINDA SON DURUM!
Taşkıran şu sıralar Ankara Büyükeliçiliği'nin Nisan 2023, İstanbul Başkonsolosluğu'nun ise Haziran 2023'e randevu verdiğini söylüyor. Ancak sisteme her gün defalarca kez girip kontrol ederek yani takipte kalarak yeni açılan boş günleri görüp randevunuzu öne çekme şansınız her daim var. Mesela Nisan-Mayıs'a verilen tarihlerin hemen hepsi Aralık ya da Ocak ayına çekilmiş durumda.
Mülakatlarda giyim kuşamın da pek bir öneminin olmadığını söylüyor Taşkıran. Temiz pak olmak ve evrensel saygı kuralları çerçevesinde hareket etmek önemli. Mesela sakız çiğnenmemeli.
Evraklara hiç bakılmıyor, beyan esas. Zaten Amerikalı memuraların onlar istemeden kendisine evrak uzatılmasından hoşlanmadıklarının altını çizdi Taşkıran. İngilizce bilgisi olanların İngilizce konuşmalarını tavsiye ediyor. Son yıllarda bunun artı puan kazandırdığını gözlemlemiş.
RET ALIRSANIZ İKİNCİ BAŞVURUYU NE ZAMAN YAPMALISINIZ?
Ret aldıktan sonra ikinci başvuruyu hemen yapmamayı tavsiye eden Taşkıran, durumunuzu toparlamadan başvuru yaparsanız yeniden ret alacağınızı belirtiyor. O zaman da iş, içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Fakat sorun, koşullarınız uygun olmasına karşın sadece sizin güvensiz hareket etmenizden, kendinizi iyi ifade edememenizden kaynakladıysa, hemen başvuruyu yenileyip girebilirsiniz. Ama bu defa kendinizden emin konuşmak şartıyla! Eğer yurtdışına çıkmadığınız için ret aldığınızı düşünüyorsanız birkaç defa Avrupa'ya çıkabilirsiniz. Çalıştığınız işyerinde kısa süredir çalışıyorsanız ve ret aldıysanız 8-10 ayı tamamladıktan sonra tekrar deneyebilirsiniz.
Mesela evli olduğu halde tek başına turistik vize başvurusu yapan erkeklerin de son dönemde sıklıkla ret cevabı aldığını belirten Taşkıran, bunun da ABD'ye yerleşmek üzere bir hareket olduğu kanısını uyandırdığını söyledi.
Çok daha detaylı tüyolar edinmek için yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.