ABD Yönetiminden Girişimcilere Kolaylık
Amerika Birleşik Devletleri'ne girişimci olarak gelecek küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler artık vize almak zorunda kalmayacak. New York'tan Avukat David Fatih Gallant, bu yeni programın detaylarını İlkay Zaman'a anlattı.
Av. Fatih Gallant, bilindiği üzere ABD'ye girişimci olarak gelecek kişilere E2 yatırımcı vizesi verildiğini hatırlattı. Yeni bir start-up projeniz varsa ABD hükümeti bu vizeyi herkese vermiyor, belli bir yıl süresi var ve her ülkenin vatandaşlarına da verilmiyor. Türkiye E2 vizesi verilen ülkeler arasında ve Türkiye'den başvuru yapanlara 5 yıllık veriliyor ve devamında işler yolunda gidiyorsa 5'er yıl 5'er yıl uzatılıyor. Fakat ABD'den başvuru yapan Türklere ise 2 yıllık veriliyor ve aynı şekilde sorun olmadığı takdirde 2'şer yıl uzatılıyor.
Av. Gallant, ABD'nin göçmen politikalarındaki bir sıkıntıya dikkat çekerek, Kongre'de çoğunluğu sağlamak olası olmadığından yeni bir vize türü çıkarmalarının kolay olmadığını belirtti. Bu sebeple Başkan ve yönetimin denetiminde, kolaylaştırıcı alternatif programlar açıyorlar arada sırada.
Şimdi de ABD yönetiminin özel çabasıyla, girişim yapmayı düşünenler için göçmenlik departmanı (USCIS) yeni bir yönetmelik çıkardı. Bu sayede girişimci adayları vize almadan ABD'de yasal iş kurma, hatta ailelerini getirme ve eşleri için de yasal çalışma izni alma haklarına sahip olabilecekler. Bu programın adı da IEP (International Entrepreneur Parole). Bu program geçtiğimiz hafta yürürlüğe girdi yani çok yeni.
BU PROGRAMDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Bu program, start-up sahibi olan kişileri hedef alıyor. Dolayısıyla da şirketini son 5 yıl içinde kurmuş olanların faydalanabileceği bir hak. Burada ABD'nin hedefi; ciddi anlamda büyüme sağlayacak ve ABD iş piyasasına istihdam yaratacak projelerin önünü açmak. Yani yeni bir Google ve YouTube çıkabilir!!!
Fakat önemli bir kriteri daha hatırlatıyor Av. Gallant, ABD içerisinden bir yatırımcı firmanın son 18 ay içerisinde sizin projenize en az 250 bin dolarlık yatırım yapmış olması şartı! Ama tabii bu paranın kaynağının araştırılıp eş, dost, akrabanın gönderdiği bir para olmaması gerektiğini hatırlatalım. Eğer bu yatırımı devletten almış iseniz (Grant) o zaman bu meblağ en az 100 bin dolar olmalı. Bu iki kriterden birine sahip iseniz, siz de bu program için yeterli sayılıyorsunuz.
Ama hemen bir müjde daha verelim! ABD'li şirketlerden alacağınız yatırım bedeli 250 bin doların altında ise, hükümet sizin projenizin potansiyelinin ileriye dönük yüksek olacağına kanaat getirirse, o zaman da kapıyı açık bırakıyorlar. Bunun için büyüme hızı ve istihdam potansiyelinizi kanıtlamanız gerekiyor.
F1 öğrenci vizesiyle gelenler ya da kaçak yolla gelenler dahi bu programa başvuru yapabilir. Ama statü değişikliği yapmış olanlar bu haktan faydalanamıyor. Uzun süre illegal yolla kalanlar, deport edilenler yani kısaca ABD dışına çıkma yasağı olanlar çıktıkları takdirde tekrar içeri alınmazlar. Mutlaka bir göçmenlik avukatına danışmalısınız.
Türkiye'den de bu başvuruyu yapabilirsiniz. Konsolosluğun size vereceği bir paketle ABD'ye bu şekilde gelebilirsiniz. Çünkü yukarıda da söylediğimiz gibi bu program, pasaportunuza basılan bir vize türü değil. ABD'ye girişte havaalanındaki güvenlik muhafızları size verilen bu belgeyi kontrol ederek içeri alacaktır.
Program ilk etapta 2,5 yıllığına onay verir. Sonrasında uzatma işlemi yapılır. Güzel bir pojesi olanlar, ABD'ye istihdam yaratma fikriyle gelebilir. Yani bu ülkeye katkı sağlayacağınız için değerli bir başvuran olarak görüldüğünüzü belirtiyor Av. Gallant.
Bu bir vize türü olmadığı için, ileride statü değşikliği yapmanız da mümkün olmayacaktır. Fakat, bu bir starp-up projesi olduğundan sizin önemli bir rol oynuyor olmanız gerekir. İleride EB1 ya da 'National Interest Waiver' kategorisine geçebilir bu yolla da ileride Green Card ya da vatandaşlık kapılarını açabilirsiniz. Önemli olan, projenizi hayata geçirmek ve kendinizi kanıtlayarak yatırımcı desteği almanız.
E2 yatırımcı vizesiyle gelip rüştünü ispat eden firma sahipleri de 'National Interest Waiver' yoluyla ileride Green Card sahibi olabilir.
IEP, çok yeni bir program olduğu için Av. Gallant da ilerleyen zamanda sonuçlarını göreceklerine işaret ediyor.
Dolayısıyla kafasındaki proje için yatırımcı aramak maksadıyla ABD'ye gelmek için vize almak zorunda kalınmayacak artık. 250 bin dolarlık yatırımı bulmak da meblağ açısından çok zor değil. Girişimcilerin şansı artmış oluyor.
Bir müjde de IEP programına başvuru yapmak için hiçbir sektörel kısıtlama olmaması. Yani ister teknoloji ister gıda aklınıza gelebilecek her alan için kapılar açık. Ayrıca hiçbir ülke kısıtlaması da yok. Yani yatırımcı vizesindeki gibi bazı ülkeler kapsam dışında kalmıyor.
Daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
KAYNAK: İlkay ZAMAN