Aman Dikkat! Kemiksiz Tavuk Kanatları Kemikli Olabilir!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ohio Yüksek Mahkemesi tartışma yaratan bir karara imza attı. Mahkeme, 'kemiksiz' diye satılan tavuk kanatlarında kemik olabileceğine karar verdi. Muhalif yargıçlar çoğunluğun gerekçesini "tamamen saçma" olarak nitelendirdi ama nafile.

Ohio Yüksek Mahkemesi, 4'e karşı 3 oyla olarak alınan bir kararla,  "kemiksiz" olarak reklamı yapılan tavuk kanatlarının tamamen kemiksiz olmasının garanti edilemeyeceğine hükmetti.

Court News Ohio'nun haberine göre 2016 yılında Michael Berkheimer ve eşi, restorana ve tavuk tedarikçilerine karşı açtığı 2017 tarihli davaya göre, Ohio, Butler County'deki Wings on Brookwood'u ziyaret etti. Berkheimer kemiksiz kanatlar sipariş etti ve her kanadı iki ila üç parçaya böldü. Üçüncüsünü yerken, boğazında bir takılma hissetti. Tuvalette boğazını temizlemeye çalıştı ama başaramadı. Günler sonra ateşi yükseldi ve yemek yemekte zorlandı. Acil servise gitti ve bir doktor yemek borusunda ince bir tavuk kemiği buldu. Kemiğin yemek borusunu yırttığını ve bakteriyel enfeksiyona ve daha fazla tıbbi soruna yol açtığı iddia edildi.

Berkheimer, restoranın kendisini "kemiksiz kanatların" kemik içerebileceği konusunda uyarmadığını iddia ederek Wings on Brookwood'a dava açtı. Ayrıca tavuk tedarikçilerine de dava açtı ve hepsinin ihmalkar olduğunu iddia etti.

MUHALİF YARGIÇLARIN GÖRÜŞÜ

Bir duruşma mahkemesi restoran ve tedarikçilerinin tarafını tuttu. Berkheimer, davalıların tarafını tutan Ohio'nun 12. Bölge Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu. Davayı Yüksek Mahkeme'ye götürdü ve bu mahkeme, bir tüketicinin tavukların kemikleri olduğu için yemeklerde kemik beklemesi gerektiğine dair alt mahkeme kararlarını onayladı.

Ohio Yüksek Mahkemesi'nin çoğunluğu, kararında "kemiksiz" ifadesinin bir pişirme tarzını ifade ettiğini, yemeğin gerçekten kemiksiz olacağının garantisi olmadığını da belirtti.

Muhalif yargıçlar, ise karara karşı çıktı. Yargıç Michael P. Donnelly, "Soru şu; Bu ülkede küçük çocuklarına kemiksiz kanatlar veya tavuk şeritleri veya tavuk nugget'ları veya tavuk parmakları yediren ebeveynlerin tavukta kemik olmasını beklediğine gerçekten inanan var mı? Elbette yok. Kemiksiz kelimesini okuduklarında, tüm aklı başında insanlar gibi, bunun 'kemiksiz' anlamına geldiğini düşünüyorlar" dedi. Siz ne düşünüyorsunuz?