Ameriika'da yabancıysanız bunlara dikkat

Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle de New York eyaleti gibi büyük ilgi gören eyaletlerde yabancı olmak zor. ABDPost New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli o zorluklardan üçünü anlattı. Bu üç şeyi yaparken dikkat edin.

"Amerikan Rüyası" her milletten insanı Amerika Birleşik Devletleri'ne çekmeye devam ediyor. Global şartlar zaten ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirirken bazen göçmenler için bu şartlar daha da ağır yaşanabiliyor. Böyle durumlarda ise insanlar acısını birbirinden çıkarmaya çalışıyor. Bunun en basit örneği New York gibi büyük eyaletlerde yaşanıyor. Yabancı olduğunuz çok belli olursa size çeşitli sorunlar çıkarabiliyorlar. Hemen başımıza gelen birkaç olayı anlatalım...

OTOPARK KULLANIRKEN...

Park sistemi korkunç bir ülke. Hep daha fazla para alma üzerine kurulu ve her yerin farklı uygulamaları var. Mesela önceki gün Manhattan'a bir otoparka aracımızı park ettik. Otopark'a girerken barkodu okuttuk ve akşama kadar ücreti olan 18 doları karttan ödedik. Otoparka akşam 6 sularında geldiğimizde camda fiş olduğunu gördük ve ödeme yapmamızı istediler. Ödememiş görünüyormuşuz. Fişin arkasındaki itiraz şekilleri bölümünden itirazımızı yapacağız. İnternetten itiraz etmeye çalıştık olmadı. Bunun için 10 dolar ceza kesiyorlar 5 dolar yönetici ücreti alıyorlar. Üstüne bir de otopark ücretini ekliyorlar toplam 33 dolar ödememizi istiyorlar. Anlatmaya çalıştık sonunda anladılar. 'Bilinçli yapılıyor' dedim ben. Baktı ki İngilizce yok yabancıyız New Jersey'den gelmişiz. Bunlar zaten anlamaz diyorlar. Neyse biz banka üzerinden ödediğimizi göserdik. İtiraz edeceğiz. Zaten adam da kabul ediyor. 

ARAÇ KİRALARKEN...

Daha önce araba kiraladığımızda da benzer bir sıkıntı yaşadık. geri bıraktığımızda sanki depoyu boş bırakmışız gibi benzin parası almaya çalışmışlardı. Depo 40 dolara doluyordu biz depoyu doldurmuştuk. Artı 40 dolar ceza kesmeye çalıştılar. Kabul etmedik. Dil bilmeyenlere kasıtlı yapıyorlar bunları.

BANKALARDA İŞİNİZ VARSA...

Bankalarda da benzer bir durum var. Kartın minimum yüzde 35'ini ödüyoruz puanımız yükselsin diye. Sonra bir bakıyorsunuz o ücret iki kere çekilmiş. İtiraz ediyorsun size müşteri hizmetlerine yönlendiriyor orada translate ile görüşüyorsun ama sonuç almak ne mümkün.

Sonuç olarak Amerika'da bu üç şeyi yapıyorsanız dikkat edin, itiraz edin ve mümkünse yabancı olduğunuzu belli etmeyin.