Amerika'da Bu Eyaletlerde Yaşayanlar Dikkat!

Amerika Birleşik Devletleri'nde kadınların aldığı sağlık hizmetlerinin kalite, erişim ve sonuçlar açısından incelendiği bir raporda, güney eyaletlerinin kuzey eyaletlerinden daha düşük performans gösterdiği tespit edildi. Raporda, kısıtlayıcı kürtaj politikalarının bu eyaletlerdeki kadınlar için daha kötü sonuçlarla ilişkilendirildiği belirtilirken, Mississippi ve Teksas listenin en alt sıralarında yer aldı. Uzmanlar, bunun ABD'de kadın sağlığı açısından "tehlikeli bir dönem" olduğunu belirtti.

ABD'de hazırlanan yeni bir raporda, 50 eyaletin ve Columbia Bölgesi'nin kadın sağlığı konusunda, özellikle bakım kalitesi, erişim ve sonuçlar açısından nasıl sıralandığı analiz edildi.  Sonuçlar güney eyaletlerindeki durumun vahim olduğunu, kuzeydoğudaki kadınların ise çok daha iyi durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Commonwealth Fund'ın raporuna göre, Massachusetts "genel olarak kadınlar için en iyi performans gösteren sağlık sistemi" konumunda. Onu Vermont, Rhode Island, Connecticut ve New Hampshire izliyor. En düşük sırada Mississippi yer alırken, onu Teksas , Nevada, Oklahoma ve Arkansas takip etti.  

"KADIN SAĞLIĞI TEHLİKELİ BİR YERDE"

Raporda, genel olarak,  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınların sağlığının tehlikeli bir yerde olduğu belirtiliyor. Önlenebilir nedenlerden kaynaklanan ölümler artıyor ve derin eşitsizlikler devam ediyor, bu da anne ölümlerinde ve meme ve rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümlerde belirgin ırksal farklılıklara yol açıyor.

Raporda ayrıca Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya da atıfta bulunuluyor. Bu araştırmaya göre,  ABD'de kadınların yaşam beklentisi 2006'dan bu yana en düşük seviyede. Rapordaayrıca bebek ölüm oranının yüzde 3,1 arttığı tespit edildi.

"EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI GÜNEYDOĞU EYALETLERİNDE"

Commonwealth Fund'ın Sağlık Sistemi Performansını İzleme girişiminin kıdemli bilim insanı David Radley, CNN'e yaptığı açıklamada, "Üreme çağındaki kadınları tespit etmenin yaygın bir yolu olan 15 ila 44 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarında her nedene bağlı ölümlere baktık ve eyaletler arasında üç kat fark bulduk. En yüksek ölüm oranları Güneydoğu eyaletlerinde yoğunlaştı. Kadınların bakıma erişim yeteneklerinde eyaletler arasında büyük farklılıklar da gördük" dedi. 

KÜRTAJ YASAĞININ ETKİSİ

CNN'e konuşan bir yetkili, "Kürtaj yasakları ve kısıtlamalarının doğum bakımı sağlayıcılarının sayısını daha da azaltabileceği konusunda endişe var" şeklinde konuştu. Kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan on dört eyaletten on üçü ortalamanın altında yer alırken, bunların yarısı en kötü performansı gösteren eyaletler arasındaydı.

Commonwealth Fund'da sağlık hizmeti kapsamı, erişimi ve sağlık sistemi performansının izlenmesinden sorumlu kıdemli akademisyen ve başkan yardımcısı Sara Collins, CNN'e yaptığı açıklamada, "Bunlar eyaletlerin kendi politikalarıyla bağlantılı olan ve kadınların sağlık hizmetlerine erişimini etkileyen net politika tercihleridir" dedi.

SİYAHİ KADINLARDA ORAN YÜKSELİYOR

Raporda ayrıca, ABD'de anne ölüm oranının genel olarak diğer yüksek gelirli ülkelere göre daha yüksek olduğu belirtildi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, daha önce yapılan bir araştırmada, Norveç'in 2022 yılında anne ölüm oranının sıfır olduğu bulunmuştu.

Rapora göre ayrıca ABD'de her 100 bin canlı doğumda 22 anne ölümü olduğu belirtiliyor ve bu oranın, bu analizdeki diğer yüksek gelirli ülkelerin çoğundan iki kat, hatta bazen üç kat fazla olduğu ifade ediliyor. Ülkelerin yarısında, her 100 bin canlı doğumda beşten az anne ölümü olduğu belirtiliyor. Siyahi ABD'li kadınlar için bu sayı iki katından fazla artarak 50'ye yaklaşıyor.,

RAPORUN AMACI

Bu, özellikle toplumun en savunmasız kesimleri olan renkli insanlar, düşük gelirli insanlar ve sigortası olmayanlar için daha iyi erişim, gelişmiş kalite ve daha yüksek verimlilik sağlayan, yüksek performanslı, eşitlikçi bir sağlık sistemi teşvik etmeyi amaçlayan özel bir kuruluş olan Commonweath Fund tarafından gerçekleştirilen türünün ilk çalışması. 

Commonweath Fund bunu, "sağlık hizmeti uygulamalarını ve politikalarını iyileştirmek için destek ve hibe sağlayarak" yapıyor.