Amerika'da Mühendislik Okumak

Amerika'da en çok kazandıran meslek dallarından biri olan mühendislik, birçok Türk gencinin ilgi alanı. Peki, bu mesleğin Amerika'da gerek lisans gerekse master eğitimini almak için gereken şartlar neler? Nasıl bir yol izlenmeli? Hepsi haberimizin içinde yer alıyor.

Neden, Amerika’da Mühendislik Eğitimi Popüler?
Kariyer Kılavuzu’ndan Gizem G., bu sorunun cevabını şöyle veriyor: Amerika içinde, mühendislik en çok para kazandıran meslek dallarından biri. Finans, satış ve pazarlamayla kıyaslandığında gerçekten çok iyi kazandıran bir meslek dalı. Özellikle de San Francisco Silikon Vadisi’nde çok rağbet görüyor mühendislik. Hele bir de yazılım ve kodlama üzerine yoğunlaşırsanız şansınız çok fazla buralarda.
 
Türkiye’den Amerika’ya gidip, mühendislik okumak isteyenlere Gizem’in ilk tavsiyesi; üniversitelerin ‘International Student’ bölümüne mail atmaları yönünde oluyor. Ya da İngilizcesi yeterli durumda olanlar telefon kanalıyla ulaşıp, sürecin nasıl ilerlediği hakkında detaylı bilgi alabilirler. Gizem, okulların gerçekten çok yardımcı oldukları bilgisini veriyor. Bir de bu işleri sizin adınıza yapan danışmanlık firmalarını hatırlatıyor.
 
Hangi Mühendislik Dalları Daha Çok Kazandırıyor?
Şu an Amerika’da en çok ilerleyen mühendislik dallarını
- Makine Mühendisliği
- Elektrik Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Nükleer Mühendislik
olarak sıralayan Gizem, tüm mühendislik alanlarından mezun olanların Amerika’da çok rahat iş bulabileceğinden bahsediyor. Çünkü Amerika’da sayısal bölümlerden mezun olan yabancılara tanınan çalışma izni 3 yıl. Bunun nedeni de, Amerikan hükümetinin bu alanlardan mezun olanları değerli bir yetenek olarak görmesi. Bu 3 senelik çalışma hakkını, daimi bir çalışma vizesine dönüştürmek için fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Çalıştığınız firma size sponsor olarak çalışma vizesine başvurabilir.
 
Lisans Eğitimi İçin Gerekenler
Öncelikle TOEFL ya da IELTS dil yeterlilik sınavlarından birini vermeniz gerekli. Gizem daha çok TOEFL’ı tavsiye ediyor. Çünkü bazı okullar IELTS’i de kabul ederken bütün okullarda geçerli olan sınav ise TOEFL. Sonrasında SAT sınavından yüksek not almalısınız. Her iki sınav engelini de aştıktan sonra bazı okulların ekstra fizik ve matematik sınavlarına da tabii tutabileceği bilgisini paylaşıyor Gizem. Dersler çok yoğun geçeceği için gerekli görülen bu sınavları şimdiden göze almanız lazım uyaralım. Gizem bu konuda, en geç lise 2 döneminde çalışmaya başlamanızı tavsiye ediyor.
 
Master Yapmak İçin Gerekenler
Türkiye’de 4 yıllık lisans eğitiminde aldığınız dersleri Amerika’da saydırmanız açısından not ortalamanızı yüksek tutmanız gerektiğini hatırlatıyor Gizem.
 
Okul Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Gizemin bu yöndeki en önemli tavsiyesi, mühendislik alanında girebileceğiniz ilk 20 üniversiteyi incelemeniz. Mühendislik alanında neler istediklerini öğrenmek adına bilgi toplamanız. Her okul ve eyalet farklılıklar göstereceğinden, bu önem kazanıyor. Tabii ki önem derecesi daha düşük bazı okullara girmeniz daha kolay olacaktır ama Gizem’e göre; bunu tercih etmeyin! Çünkü sonrasında Amerika’da iş bulmanız kolay olmayacaktır. International Student departmanlarına email atıp kendi hakkınızda bilgi vermenizin önemini bir kez daha hatırlatıyor Gizem.
 
Bu maillerde sadece okul hakkında bilgi almak istediğinizi yazıp geçmeyin çünkü; Gizem cevap alamayacağınız konusunda uyarıyor. Kısa bir özgeçmişinizden bahsedip kendinizi tanıtarak başlayın, nerede okuduğunuzu, hangi dersleri aldığınızı ve not ortalamanızı belirtip, neden Amerika’ya gelmek istediğinizden bahsedin ve bu şekilde üniversiteler hakkında araştırmalar yaptığınızı söyleyip, bu üniversiteden bilgi almak istediğinizi yazın diyor.
 
Aslında maillerden önce web sitelerini de detaylı incelerseniz birçok sorunun cevabını bulacaksınızdır . Bu sebeple de başvuru süreciniz yaklaştığında bilgi almanız en doğrusu olacaktır.
 
En İyi Mühendislik Okulları Hangileri?
1. Gizem’e göre mühendislik alanında en önemli okulların başında MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi gelmekte.
2. İkinci sırada US Berkeley University gelmekte. San Francisco’da yer alan başarılı bir okul.
3. Standford University de mühendislik alanında çok başarılı.
 
Gizem, kıyaslamayı bir örnekle şöyle açıklamış: MIT ve Standford Üniversitesi’ni, Türkiye’deki Bilkent Üniversitesi gibi; Berkeley Üniversitesi’ni ise ODTÜ gibi düşünebilirsiniz. Hem seviye olarak hem de özel ve devlet arasındaki farkı da kavrayabilmeniz için iyi bir örnek olmuş.
 
Okul seçiminde, bölgesel ve iklimsel olarak da yapmanız gereken hesaplamalar olacağından kısaca şöyle bilgi veriyor Gizem: MIT Üniversitesi Boston’da, Harvard’ın çok yakınında, çok karlı ve soğuk bir bölgede yer alıyor. Soğuğu sevmiyorsanız Kuzey California’da yer alan diğer iki okulu düşünebilirsiniz. Okul seçerken yaşayacağınız şehri de araştırmanın öneminin altını bir kez daha çizelim.
 
Bu üç okul dışında; The University of Kansas, eğer çok büyük şehirlerde eğitim almak istemezseniz tercih edebileceğiniz başarılı diğer bir okul. Özellikle elektrik mühendisliği bölümü bütün sıralamalarda çok başarılı gösterilen bir okul. Çok ödüllü hocaları bünyesinde barındıran bir yer aynı zamanda.
 
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu