Amerika'da Müslüman Siyasetçiler Artıyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde Müslüman siyasetçilerin sayısı hızla artarken, bir araştırma raporunda 2020 yılında 28 eyalette 181 Müslüman adayın yarıştığı ortaya çıktı.
2020'de ABD'de siyasi görev için rekor sayıda Müslüman aday seçimlere katılırken, bir çoğu seçmenin oyunu aldı.
Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi (CAIR), Jetpac ve MPower Müslüman savunuculuk gruplarına göre, 2020'de 28 eyalette ve Washington DC'de görev için yarışan 181 Müslüman aday yarıştığı belirtildi. Bu adayların 16'sının Biden yönetiminde aktif rol aldığına dikkat çekti.
Jetpac icra direktörü Mohammed Missouri The New Arab'a "2016'dan beri Müslümanların farklı şekillerde Amerikan toplumuna angaje olma artışını görüyoruz. Perde arkasında, farklı organizasyonlar yönetiyor ve seçilmiş isimlerle lobi yapıyoruz. İnsanlara ülkenin her yerinde görev için aday olan Müslümanlara destek verecek yaşam tarzına saygı duyacak isimler için toplumu bilinçlendiriyoruz." dedi.
Raporda, 2020'de kampanya yürüten Amerikalı Müslümanların yüzde 44'ünün seçimlerini yerel, eyalet ve federal düzeylerde kazandığı aktarılıyor.
Ayrıca, Müslümanların ülke genelinde göreve gelmesine rağmen bazı eyaletlerin öne çıktığı da belirtildi.
New Jersey'de 33, Minnesota'da 27, California 23'te, Michigan 20'de, Massachusetts'te ise dokuz siyasi isim eyalette aktif rol üstlendi ve seçimleri kazandı.
Genel olarak, 80 Müslüman aday 2020'de başarılı bir şekilde göreve seçildi. Buna karşılık, 2019'da 49 Müslüman aday ve 2018'de 57 Müslüman aday seçimlerde başarılı olmuştu.
CAIR-California'nın yönetici müdürü Hussam Ayloush, The New Arab'a verdiği demeçte, "Hizmet ettiği insanları temsil etmedikçe hiçbir demokrasi doğru değildir. Sahip olduğumuz çeşitlilik, demokrasimiz o kadar sağlam ve temsilidir. Bunun yansıtıldığını görmek önemlidir. Özellikle göçmen topluluğu için, kazanan bu insanların çoğu, kendilerinin veya ebeveynlerinin geldiği ülkede demokrasinin olmadığı ülkeler. Amerika'nın değerini onlar daha iyi anlıyor. Bir çok kişinin ailesi anne babası geldikleri ülkede baskı ve zulüm görmüş. Orada imkansız diye baktıkları herşeyi burada yapabiliyorlar." şeklinde konuştu.
Rapor, adayların ideolojisi, cinsiyeti veya diğer tanımlayıcı faktörleri Müslüman olarak tanımlamanın ötesinde ayrıntılara girmese de, genel olarak bu yeni nesil Müslüman politikacıların ilerici olma eğiliminde oldukları ve kadınlar tarafından iyi temsil edildiği bilinmektedir.