Amerika'da Şirketlere İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
'Amerikan Rüyası', Amerika'da okuyup, büyük şirketlere kapak atıp, lüks otomobillere binip, büyük evlerde yaşamak hemen herkesin hayalidir. Hele bir de, bu fırsatlar ülkesinde kendi işinizin başına geçmek! Muhteşem olurdu değil mi? Kariyer Kılavuzu kanalından Gizem G., Amerika'da büyük şirketlere girmek için gerekli olan koşulları ve daha iyi para kazanmak için yerine getirmeniz gereken şartları sıralıyor..
Gizem, Amerika’ya geldiğinizde, çalışmak için 3 farklı yöntem izleyebileceğinizi belirtiyor:
1.Büyük şirketlerde çalışabilirsiniz
2.Girişimcilik ruhuyla, kendi işinizi kurabilirsiniz
3.Mavi yakalı işlerde çalışabilirsiniz.
Mavi yakalı işlerde, yüksek gelirler elde etmenin pek de mümkün olmadığını ifade eden Gizem, ancak hayatınızı idame ettirecek kadar kazanabilirsiniz diyor.
Amerikan rüyası diye tabir edilen bir hayat istiyorsanız, yüksek maaşlar, lüks otomobiller, geniş evler ilginizi çekiyorsa, Gizem’e göre, kurumsal işlerde yani büyük firmalarda çalışmanız gerek. Google, Facebook ve Microsoft gibi büyük şirketleri örnek veriyor.
Gizem, bu hayali gerçekleştirmenin bir diğer yolunun da, girişimcilik üzerine gitmekten geçtiğini belirtiyor. Üniversite diplomanızı aldıktan sonra, kendi işinizi kurmayı deneyebilirsiniz. Özellikle San Francisco ve Silikon Vadisi’nde yaşıyorsanız, girişimciliğin buralarda daha ön plana çıktığına vurgu yapıyor Gizem..
Kısaca, hedefiniz ya büyük şirketlere girmek ya da bir fikir üretip kendi işinizi kurmak olmalı. Özellikle de girişimcilikle, kurduğunuz iş tutarsa çok daha iyi kazanacaksınızdır. Aslında bu durum, Türkiye’de de böyledir.
Şimdi gelelim kurumsal şirketlere başvurmak için, yerine getirmeniz gereken şartlara! Gizem, bunları şöyle sıralıyor:
1.İngilizce’ye Hakimiyet: Amerika’da; okumak için de, çalışmak için de İngilizce düzeyinizin yüksek olması şart. Okumak için TOEFL sınavından minimum 70 puan almalısınız. Yani İngilizce’niz, ‘Advanced’ ya da ‘Professional’ seviyesinde olmalı. Çünkü; ancak bu seviyelerde bir İngilizce ile, iş hayatında kullanılan sektörel terimlere hakim ve Amerikan kültürüne aşina olabilirsiniz. Gizem, Amerika’da büyük şirketlerde söylenilenleri anlamamak gibi bir lüksünüzün olmadığını ifade ediyor.
2.Amerika’dan Mezun Olmak: Gizem, Amerika’da işe alınmadan önce mutlaka geçmişinizin araştırıldığından bahsediyor. Buna ‘Background Check’ deniyor. Eğer buradaki bir üniversiteden mezun iseniz, ulaşabilecekleri bir geçmişiniz olacağından işiniz kolaylaşıyor.
Ya da, herhangi bir Avrupa ülkesinden mezun iseniz, buradaki okulların denkliklerini daha dikkate aldıkları için, işiniz biraz daha kolay olabilir ancak; Türkiye’de Bilkent, Boğaziçi, Koç, Sabancı ya da ODTÜ gibi önemli okullardan bile mezun olsanız, başvuru süreciniz biraz uzayacaktır diyen Gizem bunun nedenini şöyle açıklıyor:
Amerika’daki büyük şirketler, iş başvurularında, geçmişinizi araştırmaları için bir şirketle anlaşırlar. Bunlara ‘3rd Party Hiring Firm’ deniyor. Bu şirketlerin görevi; Amerika’da resume denen özgeçmişinizi inceleyip, detaylı bir şekilde araştırmaktır. Resumenizde bahsettiğiniz okullar gerçek mi, oradan mezun oldunuz mu gibi bilgilere ulaşıyorlar. Eğer siz Amerika’da okumuşsanız haliyle bu süreç kolaylaşıyor. Aksi takdirde süreç haftalarca ileri atabiliyor. Bunun sebebinin de, birçok kişinin özgeçmişlerinde yalan bilgi vermesinden kaynaklandığını söyleyen Gizem, bu firmaların bizzat okullarınızı arayıp not ortalamanıza kadar teyit ettiğine dikkat çekiyor. Resume yazarken asla yalan bilgi beyan etmemeniz gerektiğinin altını çizelim.
Aşama Aşama Başvuru Süreci
Gizem bu süreci şöyle özetliyor:
1.Siz, resumeniz ile başvuru yapıyorsunuz.
2.Resumeniz ‘3rd Party Hiring Firm’ tarafından detaylı araştırıldıktan sonra, sizinle ilgilendiklerine dair bir email gönderiyorlar.
3.Daha sonra bir telefon görüşmesi yapılıyor ve sizin o görüşmede kendinizi, karşınızdaki kişiye kabul ettirmeniz çok önemli. O kişi, sizin işlemlerinizi ilk başlatacak olan kişi. Yani önce yöneticiler yerine daha alt basamaklardaki çalışanları aşmanız gerekiyor. Bu 2-3 adım bu şekilde ilerliyor.
4.Sonrasında sizi yüzyüze mülakat için çağırıyorlar. Bu mülakatların, çok daha derin ve zorlayıcı geçtiği konusunda uyarıyor Gizem. 1 gün boyunca 4 ile 6 saatlik görüşmelere alıyorlar ve çok çeşitli sorular soruyorlar. Hatta mühendisseniz, beyaz tahtada kod yazmanızı, pazarlamacıysanız sunum yapmanızı isteyebiliyorlar. Bu süreç 1-2 ay bile sürebiliyor.
5.Ardından ‘Offer Letter’ sürecine geliyorsunuz.
6.Gizem, bu görüşmeler esnasında eğer, ‘Offer Letter’ yani fiyat teklifi alma aşamasına gelirseniz, mutlaka verilen fiyatın üzerinde bir rakam isteyerek pazarlık etmeniz gerektiği konusunda tavsiyede bulunuyor. Çünkü bu, Amerikan kültüründe normal karşılanıyor. Yaklaşık 1 hafta süren karşılıklı pazarlıklardan sonra, mail yoluyla dijital imzalar atılıp işe başlayabileceğinizi söylüyor Gizem.
7.Özellikle, San Francisco gibi şehirlerdeki büyük şirketlerin, bir dönem oryantasyon programı uyguladığını da ekleyen Gizem, bu süreçte gün gün, neler yapmanız ya da yapmamanız gerektiği detaylı bir şekilde anlatılıyor diyor. Sonra verdikleri tarihte işe başlayabiliyormuşsunuz.
Tabii tekrar hatırlatalım tüm bu anlatılanlar sadece Gizem’in çalıştığı Google gibi büyük şirketler için geçerli.
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu