Amerika'da, Ücretsiz Lise Eğitimi Mümkün mü?
Yabancı bir ülkede, transfer öğrenci olarak lise eğitimi alınabildiğini biliyor muydunuz? Rotary Youth Exchange aracılığıyla, öğrenci değişim programlarına katılarak ücretsiz dahil olabileceğiniz bu sistemle şu an Amerika'da okuyan Elif Okyay, bu haberin konuğu. Zorlukları, kazanımları, masrafları gibi daha birçok konuda tecrübesini Kariyer Kılavuzu'ndan Gizem G.'ye aktarıyor.
İzmir’li olan Elif Okyay, ‘Rotary Youth Exchange’ aracılığıyla değişim programına katılarak, transfer öğrenci statüsünde Amerika’da lise eğitimi alıyor. Ağustos ayından beri, Washington’da küçük bir kasabada yer alan Columbia Highschool lisesine gidiyor.
TEK BAŞINA, YABANCI ÜLKEDE LİSEDE OKUMAK ZOR MU?
Türkiye’ye göre çok daha rahat bir eğitim sistemleri olduğundan ve öğretmenler yabancı öğrencilere çok sıcak davranıp destek olduğundan burada lise eğitimi almak zorlayıcı olmamış Elif için. Sadece ilk birkaç hafta arkadaş bulana kadar zorladığını ifade ediyor. Kasabada olmanın da avantaj olduğunu söyleyen Elif, burada insanların kendisine çok sıcak davrandığını anlatıyor.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ DAHA ZOR!
Elif’e göre; Türk eğitim sisteminde aşırı disiplin var. Ayrıca bir dersi işlerken hayatın içinde lazım olmayacak birçok detay ele alınıp öğretiliyor. Ama Amerika’da sadece hayatın içinde gerekli olduğu kadarı işlenip öğretiliyor. Mesela buradaki dersler ona çok kolay gelmiş. İşledikleri en zor dersin geometri olduğunu söyleyen Elif, o konuları Türkiye’de 9. sınıfta işlediklerini o yüzden hiç zorlanmadığını anlatıyor.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
Elif, Amerika’ya Rotary değişim programıyla gelmiş. Rotary, 1905’te sosyal hizmet kulübü olarak açılmış ve yıllar içinde 6 kıtaya birden yayılınca, barış içinde yaşayan, anlayışlı ve duyarlı bir dünya yaratmak için bu değişim programını başlatmış. İlk olarak Danimarka’da başlamış. 100 yıldır devam ediyor. Elif’in annesinin Rotaryen bir arkadaşı vesilesiyle bu programdan haberdar olmuşlar ve ailesi her zaman yurtdışında okuyup iyi bir İngilizce öğrenmesini ve kültürünü geliştirmesini desteklediğinden süreç hızlı başlamış.
İNGİLİZCE’DE ZORLANDI MI?
Türkiye’de, kolejlerde bile ne kadar iyi İngilizce eğitim alırsanız alın, Amerika gibi bir ülkede, öğrendiğinizin yetersiz kaldığını söylüyor Elif. Çünkü, oradaki gündelik sokak dilinin çok farklı olduğunu, kendisinin de ilk gittiğinde bayağı çekingen kalıp stres yaşadığını anlatıyor. Ancak, 3. aydan sonra özgüveni gelişmeye başlamış bu konuda. Ayrıca; Türkiye’deyken dizi ve filmleri orijinal dilinde İngilizce altyazı ile izleyerek, İngilizce şarkılar dinleyip anlamlarını araştırarak ve Youtube kanalını izleyerek geliştirmeye çalıştığını anlatıyor.
AYLIK MASRAFLAR NE KADAR?
Bu sistemde aile yanında kaldığınız için konaklama, fatura ve yeme içme gibi masraflarınız olmuyor. Okul için de ücret ödemiyorsunuz. Onun dışında, sizin adınıza açtıkları hesaba da her ay 100 dolar para yatırıldığını söyleyen Elif, üç öğün evde yerseniz hiçbir masrafınızın olmadığından bahsediyor. Ancak keyfi masraflarınız olabileceğini, onu da 100 doların, yaşadığı kasabada rahat karşıladığını anlatıyor. Kendisinin, aylık ortalama en fazla 150 dolar harcaması olmuş.
PROGRAM NE KADAR SÜRÜYOR?
Bu seneki Rotary değişim programının, 15 Ağustos’tan 10 Temmuz’a kadar 10 aylık bir program olduğunu söyleyen Elif, Amerika’nın bu eğitim için verdiği J1 vizesinin de zaten 10-10,5 aylık olduğunu hatırlatıyor. Bu konuda çok katı davrandıklarını, vize bitince dönmek zorunda olduğunuzu söylüyor. 1 sene daha hak kazansanız bile, tatil aylarını burada geçiremiyorsunuz diyor Elif üzülerek. Gizem ise bunun; politik tutumlardan kaynaklı olduğunu, okullarla bir alakası olmadığını ifade ediyor.
TÜRKİYE’YE DÖNÜNCE, LİSE EĞİTİMİ NASIL DEVAM EDECEK?
Elif’in daha önce gidip gelen arkadaşları 11. sınıfı tekrar etmişler. Kendisi bu konuyu okuluyla görüştüğünde, dönünce 11. sınıf için sınav yapacaklarını ona göre bir yol çizeceklerini söylemişler. Burada Türkiye’ye nazaran çok fazla ders alamadığı için biraz zorlanacağını düşünüyor ama direkt 12. sınıfa geçmek istiyor Elif.
AİLE YANINDA KALMAK ZOR MU?
Rotary öğrenci değişim programında, öğrenciler gittikleri ülkede bir aile yanında kalıyorlar. Elif de ilk geldiğinde yanlarında kaldığı aile ile çok güzel bir uyum yakalamış. Belki de, kendi kızları da aynı dönem bu program aracılığıyla, Brezilya’da okuduğu içindir. Fakat geçtiği 2. aile ile bazı problemleri olunca, Rotaryen danışmanları aracılığıyla, yeni bir ailenin yanına geçmiş ve burada da çok mutlu olduğunu ifade ediyor. Yani bu sistemde, arkanızda hep Rotaryen danışmanlar olduğu için zorluk yaşamadığınızı anlatan Elif, herkesle mutlak uyum yakalamanın mümkün olmadığını, fakat yaşadığınız zorlukların sizi geliştirdiğini ve arkanızdaki danışmanlar sayesinde çözümlendiğini anlatıyor.
KAZANIMLARI
Elif, Rotary’nin, tüm Californiya Eyaleti’ni kapsayan, 1 haftalık gezi programına katılmış. Hollywood’dan San Francisco’ya kadar her yeri gezdikleri bu tatilin ücretini kendilerinin karşıladığını ve fiyatının da 2.000 dolar olduğunu söylüyor. Kendi harcamalarıyla birlikte, bu tutar yaklaşık 2.500 doları bulmuş. Ama bu bölgede 15 yıldır yaşayan Gizem, fiyatın çok uygun olduğunu, tek başına çıkılsa tüm bu gezdikleri yerler, katıldıkları etkinlikler için, otel, yeme içme ve ulaşım masrafları dahil, yaklaşık 10.000 dolar ödemek zorunda kalacaklarını söylüyor.
Dünyanın hemen her yerinden arkadaşlar edindiği için de çok mutlu olduğunu, Amerika’da lise okuduğu için çok şanslı hissettiğini söylüyor. Herkese tavsiye ediyor.
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu