Amerika'daki Kariyerini Bırakıp Burdur'da Tarım Yapıyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki akademisyenlik görevini bırakarak memleketi Burdur'a dönen Dr. Ece Aynur Onur, dört yıldır kentte susuz tarım yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki akademisyenlik görevini bırakarak memleketi Burdur'a dönen Dr. Ece Aynur Onur, dört yıldır kentte susuz tarım yapıyor. Kuraklık tehdidinin giderek arttığını vurgulayan Dr. Onur, “Burdur’da susuzluğun üç ana nedeni var: mermer ocaklarının denetimsiz su kullanımı, kaçak sondajlar ve tarımda yanlış sulama yöntemleri” dedi.

Susuzluğun Nedenleri

Mermer ocaklarının yoğun olduğu Burdur'da, mermer bloklarının kesiminde tonlarca su harcandığını belirten Dr. Onur, “Bu su kullanımının kaydı ve denetimi yok. Karataş Gölü, çevresindeki yüzlerce kaçak sondaj nedeniyle tamamen kurudu. Şimdi Burdur Gölü de aynı tehlike ile karşı karşıya. Kaçak sondajlar sembolik cezalarla yasal hale getiriliyor, bu duruma acilen müdahale edilmeli.  Ayrıca, büyükbaş yemi olarak yetiştirilen mısır ve yoncanın dönümüne yılda 700 ile 1000 ton arasında su harcanıyor. Kuraklık tehdidi altındaki bir şehirde bu kadar su tüketen tarım ürünleri üretmek, susuzluğa davetiye çıkarmak demektir” ifadelerini kullandı.

Ece Aynur Onur’un önerileri ve susuz tarım projesi, Burdur'un geleceği için umut ışığı olurken, kentteki kuraklık tehdidinin ciddiyeti tüm dikkatleri bu bölgeye çekiyor.