Amerikalı Şirket Olimpiyat Rekmlamlarını Çekti

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir teknoloji şirketi drag queen'lerin ve dansçıların 2024 Paris açılış törenlerinde Son Akşam Yemeği'yle alay ettiği performans nedeniyle Olimpiyat reklamlarını çekti.

Mississippi merkezli telekomünikasyon ve teknoloji şirketi C Spire, dünya çapında öfkeye yol açan gösteriden birkaç saat sonra, cumartesi sabahı oyunlarla ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Şirket , X'te "Paris Olimpiyatları'nın açılış törenleri sırasında Son Akşam Yemeği'nin alay konusu edilmesi bizi şok etti. C Spire, reklamlarımızı Olimpiyatlar'dan çekecek" diye yazdı.  C Spire, The Post ile hangi tür reklamların çekildiğini veya dört yılda bir düzenlenen dünya çapındaki etkinliğin bir parçası olmak için ne kadar para harcadıklarını paylaşmayı reddetti.

"ALAY KONUSU YAPILMASINA KATILAMAYACAĞIZ"

Şirket Başkanı ve CEO'su Suzy Hays yaptığı açıklamada, "C Spire, Olimpiyatların bir parçası olmak için çok çalışan sporcularımızı destekliyor. Ancak, Son Akşam Yemeği'nin saldırgan ve kabul edilemez bir şekilde alay konusu yapılmasına katılmayacağız, bu yüzden reklamlarımızı Olimpiyatlardan çekiyoruz" dedi.

Bu kışkırtıcı performans, Eyfel Kulesi ve Seine Nehri'nin tam görüş alanında, Debilyl Köprüsü'nün üzerinden yapılan doğaçlama bir defile gösterisinin zirvesinde gerçekleştirildi.

BİRÇOK KİŞİ RAHATSIZ OLDU

Üç Fransız drag queen ve diğer dansçılar, Leonardo da Vinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosunu çağrıştıran bir sahnede, uzun bir masaya benzeyen podyumun tabanında sıraya girerek performansa başladılar.  Birçok Hristiyan, Son Akşam Yemeği'nin drag queen yorumu olduğuna inandıkları şeyden rahatsız oldu.

Açılış töreninin sanat yönetmeni Thomas Jolly, pazar günü düzenlediği basın toplantısında, yapımın "kapsayıcılığın" bir sembolü olduğunu savundu.

"ASLA YIKICI OLMAK İSTEMEDİK"

Jolly, “Konumuz yıkıcı olmak değildi. Asla yıkıcı olmak istemedik. Çeşitlilik hakkında konuşmak istedik. Çeşitlilik birlikte olmak demektir. Herkesi dahil etmek istedik, bu kadar basit. Fransa'da yaratma özgürlüğümüz var, sanatsal özgürlüğümüz. Fransa'da özgür bir ülkede yaşadığımız için şanslıyız. İletmek istediğim belirli bir mesajım yoktu. Fransa'da cumhuriyetiz, istediğimizi sevme hakkımız var, tapınma hakkımız yok, Fransa'da birçok hakkımız var ve iletmek istediğim şey buydu” dedi.

"KONUŞAN FRANSA DEĞİL"

Açıklamalara rağmen dindar muhafazakarlardan kınama geldi. Dindar Katolik Marion Maréchal,  X'e şu ifadeleri kullandı: "Törenini izleyen ve Son Akşam Yemeği'nin bu travesti kraliçe parodisinden dolayı hakarete uğradığını hisseden dünyadaki tüm Hıristiyanlar, şunu bilin ki konuşan Fransa değil, her türlü provokasyona hazır sol görüşlü bir azınlıktır."

Macaristan'ın Vatikan Büyükelçisi Eduard Habsburg, X'te Marie Antoinette'in başının kesilmesini tasvir eden bir sahneye de atıfta bulunarak, "...çünkü Habsburglar'ın başının kesilmesi ve merkezi Hristiyan olaylarıyla alay edilmesi artık Olimpiyat Oyunları'nı düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk iki şeydir" diye yazdı.

VALİ DE MEMNUN

Mississippi Valisi Tate Reeves, C Spire'ın reklamının iptalinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ve şöyle konuştu:  

"Mississippi'deki özel sektörün ayaklarını yere bastığını görmekten gurur duyuyorum. Tanrı alay konusu olmaz. C Spire sağduyulu, uygun bir çizgi çizdi."