ASKON USA, Numan Kurtulmuş Onuruna Yemek Düzenledi: Türk-Amerikan İş Dünyası Buluştu

Türk-Amerikan iş dünyasının önde gelen isimleri, Washington DC'deki Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen özel bir yemek organizasyonunda bir araya geldi. Askon (Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği) USA tarafından gerçekleştirilen etkinlik, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş onuruna düzenlendi. ABDPost New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli, etkinliği takipçilerimiz için görüntüledi.

Türk-Amerikan iş dünyasının önde gelen isimleri, dün akşam Washington DC'deki Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen özel bir yemek organizasyonunda bir araya geldi. Askon (Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği) USA tarafından gerçekleştirilen etkinlik, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş onuruna düzenlendi.

ABDPost New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli'nin, takipçilerimiz için görüntülediği gecede, Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve geleceğe yönelik işbirliklerinin artırılması konuları ele alındı.

Gecenin Açılış Konuşması

Programın açılışı, Ayhan Özmekik'in konuşmasıyla başladı. Özmekik, davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, "Türk-Amerikan iş insanları buluşmamıza hoş geldiniz. Sayın Meclis Başkanım, programımıza katılarak bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ederim. Ayrıca Büyükelçimiz ve büyükelçilik görevlilerine, yakın ilgileri ve misafirperverlikleri için şükranlarımı sunuyorum," dedi.

Özmekik, konuşmasında Amerika pazarı hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin son beş yılda Amerika'ya ihracatının her yıl %100 oranında arttığını belirtti. "Askon Amerika bünyesinde kurduğumuz Ticaret Üretim Yatırım Ofisi, Türkiye’den ihracat ve yatırım yapacak iş insanlarımızın Amerika’da başarılı iş insanlarının tecrübelerinden istifade etmelerini ve ortaklıklar kurmalarını sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir," diye ekledi.

Türk Diasporasının Rolü

Amerika’daki Türk diasporası ve iş insanlarının, Türk ürünlerinin bilinirliğini artırmak için çalıştıklarını ifade eden Özmekik, Türk ürünlerinin Amerika’da tanıtımı ve satışı konusunda diasporanın rolüne dikkat çekti.

Kadın Girişimcilere Destek

Özmekik, konuşmasında ASKON olarak kadın girişimcileri desteklemek adına kadın kooperatiflerinin ürünlerinin Amerika’da online platformlarda satılması noktasında ücretsiz destek verileceğini belirtti.  

Özmekik, Amerika’ya özgü ticari desteklerin artırılması ve ticaretin kolaylaştırılması konusunda meclisten destek beklediklerini belirtti. E-ihracatla ilgili ABD’ de bulunan üreticiler ve satıcıların daha fazla destek beklediğini ifade etti.

Özmekik, yurt dışından araç getirilmesi süresinin de Avrupa’daki gibi iki yıl olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, San Francisco'da Silikon Vadisi’ne yakın bir konsolosluk açılması ve Teknoloji Müşavirliği oluşturulması gerektiğini vurguladı. Amerika’da yaşayan 400.000 Türk vatandaşının sorunlarının hızlı çözülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Amerika’dan temsilciler görmek istediklerini belirtti.

Özmekik, Büyükelçiye, elçilik görevlilerine, sponsorlar ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Konuşma Yaptı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, konuşmasında stratejik ortaklık çerçevesinde Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, "Amerika'da Türkiye'nin imajını negatif hale çevirmeye çalışanlar var, ancak Türkiye, birlik ve beraberlik içinde bu zorlukların üstesinden gelecektir," dedi.

Kurtulmuş, savunma sanayii ve yüksek teknoloji alanlarında Türkiye'nin elde ettiği başarıları anlatarak, genç mühendislerin bu alandaki önemine dikkat çekti. "Gelecek, Türkiye'nin mühendislerinin elindedir, gelecek Türkiye'nin mühendislerinin zihnindedir. Amerika’da savunma sanayinde çalışan mühendislerin yaş ortalaması 51 iken, Türkiye’de bu ortalama 34’tür," dedi.

ABD'nin Türkiye'nin İhracatındaki Konumu

Konuşmasında Amerika pazarının önemine değinen Kurtulmuş, "Amerika, dünyanın en büyük tüketim pazarıdır. Türkiye’nin ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 2. sırada, ithalatında ise 5. sıradadır. Fevkalade yoğun bir ticari ilişkimiz bulunmaktadır ve bu ilişkileri daha da ileriye taşımak için çalışmalıyız," ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Amerika'da yaşayan Türk diasporasının Türkiye’nin lobicilik faaliyetlerinde önemli bir rol oynadığını belirtti. "Buradaki Türk toplumunun hedeflerini yüksek tutarak, Türkiye’nin varlığını daha fazla tanıtmak için mücadele etmeliyiz. Özellikle ticaret alanında daha proaktif olarak hareket etmeli ve Türkiye’nin dostları olarak her alanda etkin olmalıyız," dedi.

Sponsorlara Özel Teşekkür

Gecenin sonunda, gecenin sponsorlarına Ayhan Özmekik tarafından plaket takdim edildi. Kumaş Enerji’den Fahrettin Kumaş, Blue Fig Garden Restaurant'tan Muhammet Laikoğlu, Overgreen Salad Zincirleri’nden Ümit Fıçıcı ve Timurhan Kekeç, Moon Star Bakery’den Turgay Önal’a plaketleri teslim edildi. 

ASKON Amerika Bölge Başkanı Ayhan Özmekik, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a da özel bir hediye takdim etti.

Türk-Amerikan ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi ve işbirliklerinin artırılması adına önemli bir adım olan bu organizasyon, Türkiye'nin Amerika’daki iş dünyası ve diasporası için güçlü bir motivasyon kaynağı oldu.

Gece, Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen isimlerinin dostluk ve işbirliği mesajlarıyla sona erdi.