Biden Adaylıktan Çekilmeyi Değerlendiriyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın ülkesindeki başkanlık seçimi yarışından çekilip çekilmemeyi "değerlendirdiği" iddia ediliyor.

New York Times gazetesi çarşamba günü Biden'ın önemli bir müttefikine, adaylığını kurtaramayabileceğini ve liderlik etme yeteneği olduğunu kanıtlamak için sadece birkaç günü kaldığını söylediğini yazdı.

Hafta sonuna doğru Demokrat Parti'nin adayı olma ihtimalinin daha da azalabileceği iddia ediliyor.  Ancak Beyaz Saray bu haberi şiddetle yalanladı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre Washington DC'de "Yarışta kalıyor" dedi. Kesinlikle mücadele etmeden pes etmeyeceği belirtiliyor.

Önümüzdeki günlerde Biden'ın, Başkan Yardımcısı Kamala Harris de dahil olmak üzere üst düzey Demokratlarla bir dizi kritik toplantı yapacağı, önemli bir TV röportajına katılacağı ve kritik eyaletlerde kampanya mitingleri düzenleyeceği ifade ediliyor. Biden'ın geçen hafta Donald Trump'la yaptığı münazaranın ardından Beyaz Saray'ı kargaşa sarmış gibi görünüyor. Bir haber kaynağı, "herkesin çılgına döndüğünü" bildirdi.

ABD'deki haberlere, göre Kongre'deki 25 Demokrat üyenin, 81 yaşındaki Başkan Biden'ın, 77 yaşındaki Trump karşısındaki yarıştan çekilmesi çağrısında bulunmaya hazır olduğu belirtiliyor. Illinois'li Demokrat Temsilci Mike Quigley Salı günü CNN'e yaptığı açıklamada, "Kendisine karşı dürüst olmalı" dedi. ve ekledi:

"Bu onun kararı. Sadece şu anda bu sadece onun kendi yarışı değil. Kararının kasım ayında yapılacak diğer tüm yarışları ne kadar etkilediğini anlamasını istiyorum."

Salı günü, Biden tartışma sırasında kafasının karışık ve boş görünmesinin bir nedeninin jet lag olması olduğunu söyledi . Yine de yaklaşık iki haftadır yurtdışına seyahat etmemişti. Beyaz Saray artık Biden'ın akıl sağlığından uzaklaşarak söylemi değiştirmek için çabalıyor.

Son birkaç gündür Biden yarıştan çekilme niyetinde olmadığının sinyallerini veriyor ve onu çekilmeye zorlamanın da zor olacağını belirtiyor. Pazar günü yayınlanması planlanan ünlü ABC televizyonu muhabiri George Stephanopoulos'a bir röportaj verecek ve bu hafta Wisconsin ve Pennsylvania gibi önemli eyaletlerde seçim kampanyası yürüterek, seçmenlere, ofiste geçirdiği kötü bir gün olduğunu, gevezelik edip tökezlediği tartışma performansının aslında sadece kötü bir gün olduğunu kanıtlamaya çalışacak.

CBS News'in salı günü yaptığı bir kamuoyu yoklaması göre Trump'ın Biden'ın çok az önünde olduğunu gösteriyordu. Trump'ın ulusal oylarda Biden'a karşı oyu yüzde 50'ye karşı yüzde 48, seçimi etkileyebilecek kritik eyaletlerde ise yüzde 51. Ancak Biden'a olan destekte çok büyük bir düşüş de söz konusu değil. 

Biden, aralarında olası adaylar arasında adı geçen Kaliforniyalı Gavin Newsom'un da bulunduğu Demokrat valilerle bir araya gelecek. Partinin en etkili ve güçlü seslerinden bazılarını oluşturan valilerin, Biden'ın görevden ayrılması yönünde çağrıda bulunmaları durumunda, onların isteklerine karşı gelmenin zor olacağı yönünde endişeler var.

Bu arada Teksaslı kongre üyesi Lloyd Doggett, Bay Biden'ın yeniden seçilme kampanyasından çekilmesi çağrısında bulunan görevdeki ilk Demokrat politikacı oldu. "Onun gidişatı ve kazanma yeteneği konusunda derin endişe duyuyoruz" dedi ve ekledi: "Ona karar vermesi için alan tanımak istiyoruz, ancak (çekilmezse) endişelerimizi giderek daha fazla dile getireceğiz."