Biden Tatilde, Kamala Mitingde! ABD'yi kim yönetiyor!?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ortadoğu ve Ukrayna krizlerinin çözüm beklediği bir dönemde ABD Başkanı Joe Biden'ın memleketinde yaz tatili yapması tartışma konusu oldu. Yardımcısı Kamala Harris'in de seçim çalışmaları yaptığı bir dönemde Biden'ın tatile çıkması, "ABD'yi kim yönetiyor" sorusunun sorulmasına neden oldu. Trump da, 'Uyuşuk Joe plajda uyuyor' diyerek Başkan'a tepki gösterdi.

Ortadoğu ve Ukrayna'da kriz durulmazken memleketi Delaware’de sahilde güneşlenirken uykuya dalmış olan ABD Başkanı Joe Biden’ın görüntüsü ortaya çıktı. Tepkiler üzerine pazartesi günü gazetecilere konuşan Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, “Başkan tatilde ancak böyle bir işte fişi çekip ayrılamazsınız. Başkan hem ülkemizde hem de dışarıda ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumamızı sağlamamız için işinin başında” dedi.

AĞUSTOSTA 20 GÜN İZİN

30-31 Temmuz’daki suikastlar sonrası en yoğun dönemlerinden birine girmesi beklenen Biden’ın ağustos ayı, bol dinlenme ve D vitamini ile geçti. 19 Ağustos’ta Chicago kentindeki Demokrat Parti kurultayına katılan Biden sonrasında Kaliforniya’da tatile çıktı. 81 yaşındaki başkan, pazar günü California’daki tatilini sonlandırıp Delaware’deki tatiline yatay geçiş yaptı. 31 Ağustos’a kadar da resmi programı bulunmuyor.

"UYUŞUK JOE UYUYOR"

Başkan Biden’ın başkan adaylığını bıraktığı Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise son 5 haftadır seçim kampanyasında. Harris’in dünya siyasetinin geleceğini belirleyen bu konularla ne kadar ilgilenebildiği de soru işareti.

Konuya müdahil olan Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, pazar günü paylaştığı gönderide “Ortadoğu’da bizim adımıza kim müzakere ediyor? Her yere bombalar düşüyor! Uyuşuk Joe, California’daki bir plajda uyuyor” dedi. 

ESKİ BAŞKANLAR DA TATİLE ÇIKARDI AMA

ABD Başkanlarının Beyaz Saray’dan ayrılıp tatile çıkmaları ilk değil. Özellikle George W. Bush 8 yıllık başkanlık döneminde binden fazla gününü Beyaz Saray dışında geçirdi. Barack Obama 320 günden fazla dışarıdaydı. Donald Trump’ın ise yine 380 günden fazla süre Washington dışında olduğu belirtiliyor.

Fakat başkan adaylığını bıraktıktan sonra kalan 6 ayını güçlü şekilde tamamlayacağını, Gazze’deki katliamı bitireceğini, ekonomiyi büyütmeye devam edeceğini, kansere çare bulmak için çalışacağını ve ABD Yüksek Mahkemesi’nde reform yapma niyetinin olduğunu belirten Biden’ın böylesi önemli bir dönemde Washington’a uğramaması soru işaretlerine sebep oldu.