Bilim insanları tarih verdi: Nesli tükenen kuş yeniden canlandırılacak!

Amerika'da bir biyoteknoloji firması, nesli tükenen Fildişi gagalı ağaçkakanını yeniden canlandırmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Uygulanacak yöntemin klonlamaya dayandığını belirten firma, nesli tükenen kuşu geri getirmek için 2025 yılını işaret etti.

Fildişi gagalı ağaçkakanın neslinin tükenmesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, bir genetik mühendisliği firması bu efsanevi türü yeniden canlandırmayı hedefliyor.

2021 yılında ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi, fildişi gagalı ağaçkakanın neslinin tükenmiş olabileceğini düşünerek Nesli Tehlike Altındaki Türler Yasası'ndan çıkarılmasını önerdi.

ABD'de bir biyoteknoloji firması olan Colossal Biosciences, fildişi gagalı ağaçkakanı geri getirmek için yok olma tekniklerini kullanmayı planladığını duyurdu.

Bu girişim, Colossal Vakfı'nın amiral gemisi projelerinin bir parçası olup, 2025 yılına kadar olası soy tükenmesi ve yeniden üretim için DNA analizine yönelik araştırmaları finanse etmektedir.

Colossal Biosciences'ın baş hayvan sorumlusu Matt James, mevcut nesli tükenme teknolojisinin öncelikle klonlamaya dayandığını açıkladı. Bu, 1996'da koyun Dolly için kullanılana benzer.

Kuşlar için süreç, genomun sıralanmasını ve yaşayan en yakın akrabalarının DNA'sı ile karşılaştırılmasını içeriyor.

Bilim insanları, hesaplamalı bir biyoloji platformu kullanarak, yaşayan türlerin genetik yapısını soyu tükenmiş kuşunkiyle eşleşecek şekilde düzenlemeyi planlıyor.