Bilim İnsanları Uyardı Evinizde Bulundurmayın
Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'dan bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, kokulu mumların ve benzeri ürünlerin kapalı alanlarda hava kirliliğini ciddi şekilde artırabileceğini ortaya koydu.
Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'dan bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, kokulu mumların ve benzeri ürünlerin kapalı alanlarda hava kirliliğini ciddi şekilde artırabileceğini ortaya koydu. Bu araştırmaya göre, kokulu mumlar ve eritilmiş mumlar, dizel motorlar ve gazlı ocaklarla benzer seviyelerde hava kirliliği yaratabiliyor.
Araştırmada, kokulu mumlar ve diğer koku verici ürünlerin, uçucu organik bileşenler (VOC) salarak ozonla reaksiyona girdiği ve bu etkileşimin nanoskopik partiküller oluşturduğu tespit edildi. Bu partiküller, akciğerlere kadar nüfuz edebilecek kadar küçük olduğundan, sağlık açısından büyük bir risk taşıyor. Daha önce yapılan araştırmalar, bu tür ince partiküllerin kalp ve solunum hastalıklarıyla bağlantılı olabileceğini göstermişti.
Purdue Üniversitesi'nden inşaat mühendisi Brandon Boor, "Kapalı alanlardaki hava partiküllerinin nasıl oluştuğunu anlamak için en küçük nanopartikülleri bile ölçmek gerekiyor," dedi. Boor, kokulu ürünlerin ozonla tepkimeye girerek havadaki kimyasal yapıyı değiştirdiğini ve hızla yayılan moleküler kümeler oluşturduğunu belirtti.
Purdue Üniversitesi'nden Nusrat Jung, "Koku verici ürünler sadece hoş kokular yaymakla kalmaz, aynı zamanda iç mekan havasının kimyasını değiştirir ve yüksek konsantrasyonlarda nanopartiküller oluşturur. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir," dedi.
Araştırmacılar, binaların tasarımının ve havalandırma sistemlerinin bu iç mekan kirleticilerine karşı daha duyarlı olması gerektiğini belirtiyor. Jung, "Doğal bir orman havası yaratmaya çalışırken, aslında iç mekanlarda solunmaması gereken yüksek düzeyde kimyasal partiküller oluşturuyoruz," diyerek iç mekan hava kalitesine olan dikkatin artırılması gerektiğini vurguladı.