Bilim İnsanları Uyardı Zombiye Çeviriyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin Wyoming eyaletinde ortaya çıkan ve "Zombi Geyik Hastalığı" olarak bilinen gizemli bir enfeksiyon, büyük bir endişe kaynağı haline geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Wyoming eyaletinde ortaya çıkan ve "Zombi Geyik Hastalığı" olarak bilinen gizemli bir enfeksiyon, şimdi ülke genelinde ve Avrupa'da büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Bilim insanları, bu hastalığın sadece hayvanları değil, potansiyel olarak insanları da tehdit edebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Zombi geyik hastalığı, bilimsel adıyla Kronik İsraf Hastalığı, özellikle geyik, alageyik ve rengeyikleri gibi hayvan türlerinde görülen ölümcül bir prion hastalığıdır. Hayvanlarda kilo kaybı, dengesizlik ve davranış bozukluklarına yol açan bu hastalık, adeta "zombi" gibi hareket etmelerine neden oluyor. Hastalığın, hasta hayvanların idrarı, dışkısı veya tükürüğü ile yayıldığı belirtiliyor ve toprak ile su gibi çevresel faktörlerle bulaşma riski taşıdığı ifade ediliyor.

Dr. Cory Anderson, bu hastalığın insanlara bulaşma potansiyelini değerlendirirken, "İngiltere'deki deli dana hastalığı salgını, çiftlik hayvanlarından insanlara hızla yayılan bir enfeksiyon örneğidir.

Geçmişte, 1980'lerde ve 1990'larda İngiltere'de ortaya çıkan deli dana hastalığının ardından 4,4 milyon büyükbaş hayvanın itlaf edildiği unutulmamalı. Bu tür geçmişteki krizler, şu anki durumun ne kadar ciddi olabileceğini gösteriyor.

Şu ana kadar, zombi geyik hastalığının insanlara geçtiğine dair bir kanıt bulunmuyor. Ancak uzmanlar, bu hastalıktan etkilenen hayvan etlerinin tüketilmesinden kaçınılmasını öneriyor ve hastalığın yayılmasını önlemek için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.