California'da Yeni Benzinli Araçların Satışı Yasaklanıyor
Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde iki yıl önce Vali Gavin Newsom'ın duyurduğu benzinli araçların önce kısıtlanması ve 2035 yılına kadar da tamamen yasaklanması projesi mecliste oylanacak.
Perşembe günü California meclis üyeleri, benzinle çalışan araçların satışını kısıtlamak ve nihayetinde yasaklamak için kapsamlı bir planı uygulamaya koymak amacıyla oy kullanacaklar.
Çarşamba sabahı bir basın toplantısında detaylandırılan yeni politikanın, elektrikli araçlara küresel geçişi hızlandırması bekleniyor. Bir düzineden fazla eyalet, kendi otomobil emisyon standartlarını belirlerken, tipik olarak ABD'deki en büyük otomobil pazarına sahip olan California’nın liderliğini takip ediyor.
Bu eyaletlerin de California'dan sonra benzinli araçları kısıtlaması bekleniyor. Bu da Amerika Birleşik Devletleri otomobil pazarının yaklaşık üçte biri için geçerli olacağı anlamına geliyor.
California Hava Kaynakları Kurulu tarafından yayınlanan kural, 2035 yılına kadar eyalette satılan tüm yeni otomobillerin karbondioksit gibi sera gazı emisyonlarından arınmış olmasını gerektirecek. Kural ayrıca, 2026 yılına kadar satılan yeni binek araçların yüzde 35’inin sıfır emisyon üretmesini gerektiren geçici hedefler de belirliyor. Bu gereklilik 2030 yılına kadar yüzde 68’e çıkıyor.
California Valisi Gavin Newsom, yeni kuralı “Bu, egzoz borusunun ortadan kaldırılmasına yönelik atılmış en önemli adımlardan biri” olarak nitelendirdi.
Büyük ABD’li ve yabancı otomobil üreticilerini temsil eden Otomotiv İnovasyonu İttifakı’nın başkanı John Bozzella, “Bu; gereksinimlerin gerçekçi veya ulaşılabilir olup olmadığı, enflasyon, şarj ve yakıt altyapısı, tedarik zincirleri, işgücü, kritik mineral mevcudiyeti ve fiyatlandırması ve devam eden çip kıtlığı gibi dış faktörlerle doğrudan bağlantılıdır” dedi.
Elektrikli araçların hızla benimsenmesini teşvik eden politikaları eleştirenler, elektrikli araçların etiket fiyatlarının benzer benzinli araçlara göre hala çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Texas Christian Üniversitesi’ndeki Ralph Lowe Enerji Enstitüsü’nün Genel Müdürü Ann Bluntzer, yaptığı açıklamada elektrikli araçlara dönüşümün elektrik şebekelerini zorlayabileceğini söyledi.
California’nın yasağı, benzin fiyatlarının galon başına 3,90 dolara düştüğü döneme denk geldi. Yine de Vali Newsom, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra fiyatların artması gerçeğinin “petro-diktatörlerden ve petrol piyasalarına bağımlılıktan uzaklaşma” aciliyetinin altını çizdiğini söyledi.
Yine de, bu yasa tek başına 2050 yılına kadar ABD emisyonlarını ortadan kaldırmak için yeterli olmayacak. Uzmanlar, potansiyel erişim göz önüne alındığında, yeni California kuralının, dünyanın en önemli iklim değişikliği politikalarından biri olarak geçen hafta Biden tarafından imzalanan yasanın yanında yer alabileceğini söyledi.
Eyalet düzenleyicilerine göre, Kaliforniya’da yeni kural, binek araçlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını 2040’ta politika olmadan beklenen seviyelerden yüzde 50’den fazla azaltacak.
Bu etki potansiyel olarak irili ufaklı 16 başka eyalete de yayılabilir. Bunun nedeni, bu eyaletlerin geleneksel olarak California’nın liderliğini takip etmesi. New York, Washington ve Massachusetts de dahil olmak üzere birkaç eyalette zaten benzer yasalar var ve California’nın liderliğini takip eden diğer eyaletlerin de önümüzdeki yıl içinde benzer kuralları dikkate alması bekleniyor.
Biden, ülkenin elektrikli araç kullanımını daha da artıracak federal politikaları yürürlüğe koymaya çalıştı. Son iklim yönergesi, yeni elektrikli araç satın alan kişiler için 7.500 dolarlık indirimler içeriyor. California yetkilileri, otomobilleri daha uygun fiyatlı hale getirmek ve özellikle düşük gelirli topluluklarda şarj istasyonları ve diğer elektrikli araç altyapısını inşa etmek için bir devlet programında 10 milyar dolarlık bütçe ayrılacağını söyledi.
Birkaç otomobil üreticisi, stratejilerinin California’nın emisyonsuz araçları teşvik etme hedefiyle uyumlu olduğunu söyledi.
General Motors, hala kuralı gözden geçirdiğini, ancak şirketin 2035 yılına kadar sadece elektrikli araçlar satma hedefi olduğunu açıkladı. GM sözcüsü Elizabeth Winter, “General Motors ve California, tamamen elektrikli bir gelecek konusunda ortak bir vizyona sahip” dedi.
Ford’un sürdürülebilirlik sorumlusu Bob Holycross, şirketin 2026 yılına kadar elektrikli araçlara ve pillere 50 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladığını ve kuralın “ABD için bir örnek oluşturacağını” söyledi. Chrysler, Fiat, Dodge ve diğer markaların sahibi olan Stellantis’in bir sözcüsü, şirketin, California’nın hedeflerini desteklemeye yardımcı olmak için 2030 yılına kadar 25 yeni elektrikli modeli piyasaya sürmeyi planladığını belirtti.
Honda yaptığı açıklamada, California’nın kuralını “hırslı ama önemli bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi, ancak hedefe ulaşmanın, daha fazla aracın federal vergi kredisine hak kazanabilmesi için yerel tedarik zincirlerinin oluşturulması da dahil olmak üzere birkaç adım gerektireceği konusunda uyardı.